> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

BONI PUERI – velmi „dobří“ vyslanci české hudby

Český chlapecký sbor Boni pueri se stal již pojmem – nejen v rámci české hudební kultury a nejen díky častému vystupování na domácích koncertních pódiích a v médiích, ale rovněž – a to především – díky své nesporné kvalitě i v širším evropském a světovém kontextu. Poznali to posluchači a odborníci na starém kontinentě i v zámoří a na Dálném Východě. Publikum v Praze si to mohlo uvědomit zejména letos v červenci, kdy se tento sbor stal významnou součástí a de facto organizátorem Světového festivalu chlapeckých a mužských sborů. Téměř 700 chlapců, mladíků a mužů zaplnilo 15. července Rudolfinum a Boni pueri – „Dobří chlapci“ z Hradce Králové potvrdili na pódiu Dvořákovy síně, že patří ke světové elitě. Koncert konaný pod záštitou Livie Klausové a za pomoci hlavního města Prahy zaznamenala i Česká televize a jeho části mohli slyšet také rozhlasoví posluchači. Byla to událost, na jakou se nezapomíná! Ostatně i sám fakt, že organizátoři – Aliance pro umění a porozumění - přenesli celý festival z USA do České republiky – do Hradce Králové a závěrečný koncert do Prahy – je nejlepším vysvědčením vysoké kvality sboru Boni pueri. Ale ještě jednou zavítali během letošního léta Boni pueri do Prahy. Zatímco v červenci nadchli publikum ve svých typických dlouhých žlutých talárech, na konci srpna, už na samém sklonku léta, přijeli v civilu.
Jejich charakteristický autobus s výsostnými znaky souboru je přivezl do Holešovic, do studia Domovina, kde ve dnech 27. –29. srpna proběhlo natáčení nejnovější produkce souboru pro společnost ArcoDiva. Jaroslav Krček, který působil v trojí roli – jako hudební režisér, aranžér a zároveň umělecký šéf spolupracujícího souboru Musica bohemica byl úrovní souboru Boni pueri i jeho sólisty nadšen:“Tak profesionálně připravené umělce zažívám ve studiu málokdy, dospělí muzikanti by si z nich mohli vzít příklad!“ řekl při práci v režii.

A když jeden z nejmenších sólistů, sympatický klučík s blonďatými vlasy přišel do režie poslechnout si odpovědně s notami v ruce své „sólo“, prohlásil Jaroslav Krček, že to je skvělý muzikant a navíc pravý český kluk, který by mohl sloužit jako předloha figurek do lidového Betlému.
Boni pueri během pátku, soboty a neděle na konci léta natočili proslulý cyklus Ceremony of Carols Benjamina Brittena, v úpravě pro smíšený sbor, jejímž autorem je Julius Harrison. Už tento fakt – natočení této verze v podání chlapeckého sboru – je nesmírně zajímavý a v diskografii světových firem ne příliš častý, možná dokonce ojedinělý počin. K tomuto cyklu, navazujícímu na tradice anglického liturgického zpěvu, přidali ještě výběr známých evropských koled v úpravě Jaroslava Krčka, spolu se souborem Musica bohemica, Miroslavem Kejmarem /hrál na křídlovku/ a harfistkou Hanou Müllerovou.
A právě v této chvíli jsem se na chvíli posadil v režii s oběma sbormistry a požádal je o rozhovor. Ale ještě před rozhovorem alespoň několik základních faktů:
Český chlapecký sbor Boni pueri byl založen v roce 1982. Třísetpadesátičlenné vokální těleso dosud absolvovalo více než 2500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydalo osm vlastních nahrávek a na dalších devatenácti se podílelo (Supraphon, EMI, BMG, ArcoDiva ad.). Boni pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras), natáčejí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. Sbor absolvuje pravidelná profesionální koncertní turné po USA (Grace Cathedral San Francisco), Japonsku (Tokyo Bunka Kaikan Hall), Jižní Koreji (Soul Arts Centre), Velké Británii, Nizozemí (Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam), Dánsku, Francii, Itálii (Basilica di S. Maria Maggiore Bergamo) aj.
Sbor je také zván na světové hudební festivaly (Pražské jaro 1994, 1995, 1998 a 2004, Europalia - Brusel 1998, AmericaFest - Minneapolis 1998, 2002, Jeonju Sori Festival – Korea 2002). V červenci 2004 se stal historicky prvním evropským hostitelem světového festivalu chlapeckých a mužských sborů „World Festival of Singing for Men and Boys“. Členové Boni pueri účinkují i jako sólisté v operních představeních (W. A. Mozart: Kouzelná flétna – Teatro dell‘ Opera di Roma 2004).
Mezi významné hudební projekty posledních let patří např. dvojsborové nastudování Matoušových pašijí J. S. Bacha, Requiem W. A. Mozarta a G. Faurého, scénické provedení terezínské dětské opery Hanse Krásy Brundibár nebo premiérové nahrávky děl českých barokních autorů – J. C. F. Fischera, P. J. Vejvanovského a J. D. Zelenky. Nahrávka Zelenkovy skladby Sub olea pacis et palma virtutis získala v roce 2003 prestižní ocenění Cannes Classical Awards. Český chlapecký sbor Boni pueri je kulturním velvyslancem sborové federace při Evropské unii „European Federation of Choirs of the Union“.
Český chlapecký sbor Boni pueri by nemohl existovat bez svých sbormistrů, kterým se díky jejich chronickému workoholismu a neuvěřitelné energii podařilo postupně vytvořit velmi silný a účinný tandem a vést sbor stále vzhůru. Tím služebně starším a statutárním uměleckým šéfem (od roku 1996) je dr. Pavel Horák, který zde působil již od roku 1991 jako profesionální sbormistr.
Se sborem absolvoval dosud více než tisíc vystoupení na mnoha domácích a zahraničních koncertních turné (Evropa, USA, Japonsko, Jižní Korea). K vrcholům jeho dirigentské činnosti patří nastudování Matoušových pašijí J. S. Bacha a jejich pravidelné provádění od roku 1998 v prestižních koncertních sálech v Holandsku. Uměleckým partnerem Pavla Horáka je Jakub Martinec, sbormistr, který vlastně v souboru Boni pueri vyrostl a poznal tak soubor doslova a do písmene zblízka a zevnitř. Bratr známého hokejisty se vydal trochu odlišným a asi překvapivě kontrastním směrem než celá jeho „hokejová“ rodina. Již od dětství se věnoval sborovému a sólovému zpěvu. A od roku 1991 zpíval ve sboru Boni pueri. Podle vyjádření jeho současného kolegy Pavla Horáka to byl správný kluk – měl svoji hlavu, občas i pořádně zlobil a hlavně – nikoho by nenapadlo, že jednou (stalo se tak v roce 2000) bude také profesionálním sbormistrem sboru Boni pueri, který nenechá jediný detail na pokoji a je ochoten jedno a totéž místo pilovat a opakovat třeba desetkrát (skutečná zkušenost z natáčení Brittena). Se sborem absolvuje Jakub Martinec pravidelná koncertní turné po USA (to poslední a nejdelší s mnoha zážitky jako například sněhové bouře, kruté mrazy, ale i slunce Kalifornie letos v lednu, únoru a březnu), Evropě i České republice.

Jak jste docílili tak velkého zájmu mladých adeptů zpěvu o práci ve Vašem sboru?
PH: Sbor Boni pueri působí v Hradci Králové od roku 1982, takže má již docela velkou tradici. Na počátku byl sbor jen kroužek v „pionýrském domě“, a tomu odpovídala i jeho kvalita. Po roce 1990, kdy jsem nastoupil, bylo potřeba celý chod sboru změnit – dát k němu muzikanty – profesionály, kteří by s chlapci pracovali, i vystavět při sboru kvalitní hudební management. Nejprve to byla systematická práce, abychom našli správné lidi, kteří umí pracovat v týmu, a zároveň jsme se snažili, aby sbor dosáhl dobré pověsti u nás i v zahraničí. Postupně se karta obracela a hudební veřejnost naše snažení přijala.
JM: V současnosti je to se zájmem nových chlapců do Boni pueri snazší – každým rokem pořádáme konkurzy pro předškoláky do naší sborové školy. Zájemců je skutečně hodně a dnes již můžeme říct, že ve východních Čechách je to u rodičů i otázka určité prestiže.

(kráceno)

Jiří Štilec - Hudební rozhledy (1. 10. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout