> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Mahlerův festival právě skončil, už se chystá další ročník

V Jihlavě v úterý skončil třetí ročník mezinárodního hudebního festivalu Mahler Jihlava 2004. Jeho organizátoři však už chystají dramaturgii pro příští rok. Jednají o účasti symfonického orchestru buď z Ostravy, nebo z Brna, který by měl přednést Mahlerovu 5. symfonii.

"Máme potvrzenou účast operního pěvce Štefana Margity a chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri," uvedl ředitel festivalu Jiří Štilec.

Rozsah pěti festivalových dnů zůstane zatím podle Štilce zachován. V případě většího zájmu posluchačů je ale možné jej rozšířit, uvedl.
 
"Interpreti si považují za čest zde vystupovat a nemají přehnané požadavky," řekl Štilec. Například britský klavírista Charles Owen byl podle něj dojat při návštěvě Mahlerova rodného domu v Kalištích a rád přijede opět, a to za symbolických finančních podmínek.
 
Mahlerův festival má rozpočet zhruba milion korun. Téměř polovinu hradí jihlavský magistrát a přispívají také kraj Vysočina a sponzoři. Největší část peněz je určena na honoráře umělců, velký důraz kladou organizátoři také na propagaci.
 
Přehlídka má podle Štilce velký divácký ohlas, koncertní sály byly letos zcela zaplněny. Potleskem bylo odměněno zejména provedení melodramu Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu s Jitkou Molavcovou a Alfrédem Strejčkem a doprovodem souboru Musica bohemica. Velký úspěch mělo i vystoupení Wihanova kvarteta.
 
Do budoucna chce jihlavský festival navázat těsnější spolupráci se dvěma zahraničními partnery. "Z festivalu Brucknerův Linec v Rakousku dovezeme některé koncerty, jednáme o účasti lineckého symfonického orchestru. My můžeme nabídnout komorní soubory, které jsou naší silnou stránkou," řekl Štilec.
 
Společný projekt inspirovaný poezií Williama Shakespeara připravují organizátoři s pořadateli shakespearovského festivalu ve Stratfordu nad Avonou ve Velké Británii. "Jihlava se tím výrazně zviditelní v Evropě. Není to však otázka příštího roku, spíš výhled na několik nejbližších let," dodal Štilec.

Radio Valc (16. 9. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout