> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Zpíváme společně pro lepší svět!

Velkolepým koncertem skončil Světový festival mužských a chlapeckých pěveckých sborů. Na pódiu Dvořákovy síně pražského Rudolfina se v závěru sešlo všech 468 účastníků! Festival Alliance World Festival Singing for Men and Boys (pravidelně jej pořádá americká nezisková organizace Aliance pro umění a porozumění) se koná pravidelně od roku 1993. Letos poprvé opustil území Spojených států amerických. Místem konání se stala Česká republika, konkrétně Praha a Hradec Králové.

Hostitelským souborem se stal chlapecký sbor Boni pueri, který je často označován, jako vůbec nejlepší sbor v Česku. Od 7. července se v Hradci Králové sešli ti nejlepší z celého světa. Jednotlivá tělesa byla z Lotyšska, Švédska, Finska, Velké Británie, Kanady a z mnoha států USA. Po celý týden společně nacvičovali a koncertovali v místním kostele panny Marie a v katedrále Všech svatých. Závěrečný koncert si pak pod svou patronaci vzala manželka prezidenta Livia Klausová. Ve čtvrtek 15. července 2004 tak v Rudolfinu i ona mohla slyšet nejprve samostatná vystoupení Boni pueri, švédských Svanholm singers, kanadských Amabile Young Men´s Ensemble a finské formace Talla. Zazněla tak například i díla Antonína Dvořáka nebo Bedřicha Smetany.
V druhé části večera bylo pódium, balkón s varhanami i levý balkón hlediště zaplněn malými chlapci i dospělými muži. Podle organizátorů jich bylo 468. Na pódium se ovšem musela vejít i Královéhradecká filharmonie, která vystoupení doprovázela. U dirigentského pultu se pak vystřídalo sedm dirigentů. Vytvořil se tak jeden z největších profesionálních sborů na světě. Zazněly skladby Leonarda Bernsteina, Franze Schuberta, ale nejlépe vynikla skladba s anglickým textem Goin home podle Larga z Dvořákovy Novosvětské symfonie. Na závěr zazněla světová premiéra skladby Roberta Chilcotta, The Dove and Olive Leaf a obecenstvo tleskalo ve stoje. Tak skončil festival, jehož podtitulem bylo: Zpíváme společně pro lepší svět!

Festivalu se zúčastnil také jeden z nejlepších amerických sbormistrů současnosti James Litton. Spolupracoval s mnoha významnými hudebními institucemi a dnes je uměleckým ředitelem American Boys Choir.
Programem vašeho vystoupení na koncertu v Rudolfinu byly písně Antonína Dvořáka. Máte rád tohoto českého skladatele?
Ó ano. Znám Dvořákovu hudbu už od doby, kdy jsem byl malý chlapec. Slyšel jsem tehdy symfonii Z Nového světa. Jeho hudba je velmi zajímavá. Baví mě poslouchat i hrát jeho skvělé dílo. V Rudolfinu jsme zpívali tři písně z Moravských dvojzpěvů. Zrovna tohle dílo budu se svým sborem v Americe nahrávat.
Kdo je vaším nejoblíbenějším skladatelem?
Tak to je obtížné. Koho bych mohl jmenovat? Myslím, že se to často mění. Každý rok to může být někdo jiný… Nejvíce asi Johan Sebastian Bach. Ale je to opravdu těžké. Mám hodně oblíbených skladatelů.
Jak se Vám líbí v Praze a v České republice?
Miluji to tu! Tohle je již má devátá návštěva. Poprvé jsem tu byl v roce 1991. Obdivuji Prahu, dirigoval jsem tu několikrát a potom jsem do Prahy vzal svoji rodinu na týdenní dovolenou. Je báječné, že jsem se mohl opět vrátit.
Přesto, těšíte se zpátky do Spojených států?
Ano, těším se. Vracím se už brzy.
Máte tu s sebou váš sbor?
Ne, můj sbor tu není se mnou. I když také stále vystupuje. Teď byl zrovna v Litvě, takže nemohl do Česka se mnou.
Závěrečný koncert měl podtitul „za mír a lepší svět.“ Myslíte si, že hudba může zlepšit svět?
To je skvělá otázka. Myslím, že kdyby si všichni světoví vůdci zpívali, změnili by svět k lepšímu. Ano, zpíváním jde zlepšit svět. Jsem si jistý.

Hostitelským souborem festivalu byli čeští Boni pueri. Celý náročný program absolvoval i jejich člen Ondřej Hrnčíř.
Pozorovali jste v průběhu festivalu nějaké rozdíly mezi vaším sborem a těmi zahraničními?
V určitém směru trošku ano. Ale festival nemá soutěžní charakter, spíš se učíme od jiných sborů, jak vystupovat a tak dále.
Co předvedl sbor Boni pueri na závěrečném koncertě?
Tak byly to tři skladby. První byla duchovní skladba Doriana Modea Personent Hodie, pak píseň Proč bychom se netěšili od Bedřicha Smetany a Dvořákova Když mne stará matka.
Zúčastnil si se celého festivalu? Jaký byl program?
Zkouška, oběd, zkouška, večeře, spát.
jste celé ty dny zkoušeli na koncert v Praze?
Dá se to tak říct. V průběhu festivalu se konaly jednotlivé koncerty a v Rudolfinu se sešlo všech 468 účastníků a zpívalo společně písničky.
Jak si rozumíte s ostatními sbory?
Shodujeme se. Všichni jsou v pohodě.

Radek Brož - Dětská tisková agentura (16. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout