> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pražské Jaro 2004: Zelenka bez génia loci

Rok české hudby byl na Pražském jaru připomenut také díly, která se vztahují k dávné české minulosti. Díly, o nichž se sice přednáší ve školách, ale která donedávna nebylo možno slyšet živě. Kromě opery Praga nascente da Libussa e Primislao, o níž je řeč na jiném místě, zaznělo Zelenkovo melodrama Sub olea pacis. Nastudování se stejně jako před dvěma lety na Pražském hradě ujal Marek Štryncl se souborem Musica Florea.
Zelenkova partitura, odhlédneme-li od textu na dnešní dobu příliš devótního, stojí za provedení. Obsahuje působivé sbory (výborní Boni pueri) i emocionálně vypjaté árie (pozoruhodná jsou čísla se sólovým violonccellem nebo chalumeau). Mužská část sólistů, tedy barytonista Francois Bazola, tenorista Jaroslav Březina a kontratenor Flavio Oliver, se partů zhostila velmi dobře, stejně jako sopranistka Nancy Argenta. Problematický byl jen výkon jinak překrásného hlasu Susanne Rydén, jež se dopustila několika intonačních nepřesností.
Pro všechny, kdo byli přítomni obnovené premiéře Zelenkova díla ve Vladislavském sále, byl zážitek z Dvořákovy síně neporovnatelně slabší. Svou roli tu sehrála akustika, v níž kontrapunktické úseky neměly patřičnou přehlednost, ale i moment dramaturgický: dílo bylo určeno k reprezentativnímu provedení s bohatou výpravou. Zcivilnění a přenesení do koncertního sálu z ní učinilo sled čísel, pozoruhodnou, ale neživotnou relikvii. I když výkon orchestru jako celku i "sólujících" jednotlivců byl znamenitý, sehraný a promyšlený. Snad bude mít toto dílo na chystaném turné do zahraničí štěstí na inspirativní prostory a vnímavé publikum.

Dita Hradecká - Harmonie (1. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout