> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri se představili v Redutě

Po návratu z koncertního turné po USA zavítal na začátku tohoto týdne český chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové také do olomoucké Reduty. V Olomouci se publiku představil ve stejné koncertní sestavě tvořené dvaceti osmi zpěváky spolu s klavíristou Vilémem Valkounem a sbormistrem Jakubem Martincem.

Program koncertu byl rozdělen do tří tematicky spřízněných částí. Dobří chlapci nastupovali v dlouhých hábitech okrové barvy za zpěvu gregoriánského chorálu Pueri Hebraeorum a se zapálenými svíčkami zaujali svá místa na pódiu. Procházka " Evropskou klasickou hudbou" pak pokračovala především výběrem částí z větších kompozičních celků světově proslulých skladatelů. Prezentací takto známých děl ( zvláště Mozartova Requiem a Korunovační mše či Händelova Mesiáše) se interpret vždy nutně vystavuje nebezpečí srovnání s desítkami nahrávek, na nichž se podílely anglické katedrální sbory špičkové úrovně a je třeba upřímně přiznat, že této kvalitě je, jinak výtečný ansámbl, dosud vzdálen. Zazněla také vokální úprava Joela Blahnika Larga z Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka.

Další část vystoupení byla věnována české hudbě a folkloru. Menší výhrady bych tentokrát měl k převleku chlapců do ryze oblastního českého kroje ` a la Jeník z Prodané nevěsty. Zpásma různě aranžovaných lidových písní a obligátního Dvořáka a Smetany vybočovaly hudební odvahou a invencí Kopelentovy Praštěné písničky.

Nejlepší pocit ve mně zanechala třetí část koncertu nabízející hudební směs z celého světa. Chlapci se tentokrát v kalhotách s vestou zdařile vypořádali s muzikálovými hity jako Hermanovým Hello, Dolly či Bernsteinovým Somewhere, australským tradicionálem Waltzing Matilda i vtipně podanými africkými songy s halekajícími divochy předvádějícími bojový tanec.

Co se hlasového výkonu týče, tak nejpřísnější měřítka snese deset nejstarších mladíků ( tenor, bas). U mladších chlapců ( soprán a alt ve věkovém rozmezí 10- 13 let) se asi na hlasivkách podepsala únava z posledních, prací nabitých, měsíců. Kromě patrného šelestu jsem v této skupině také postrádal výraznější osobnost s průrazným hlasem. Drobná výtka směřuje k nejednotné výslovnosti latinských textů. Na klavír soubor citlivě doprovázel Vilém Valkoun, dostatečně průkazná byla gesta sbormistra Jakuba Martince, jimiž si zajišťoval dynamickou i tempovou ukázněnost svých svěřenců, kteří odzpívali celý repertoár zpaměti a velmi čistě.

Přes všechny uvedené výtky byl dle mého názoru pondělní koncert vynikající a na české poměry ojedinělý. Trochu mě překvapila nízká účast posluchačů. Předpokládám, že kdyby Boni pueri vystupovali s hojně medializovanou Lucií Bílou, bylo by beznadějně vyprodáno. Takto se tu alespoň sešli lidé s opravdovým zaujetím pro to, co se děje na pódiu a nikoli v zákulisí.

Kamil Havránek - Olomoucký den (8. 4. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout