> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival nadchl publikum i zpěváky

Ohlédnutí

Hradec Králové - Určitě ještě na letišti mnoha účastníkům unikátního pěveckého festivalu Světové setkání chlapeckých a mužských sborů, který se poprvé minulý týden díky renomé tamního sboru Boni pueri konal v Hradci Králové, znělo v uších podmanivé Goin' Home. Část Dvořákova Larga se nakonec stala hymnou celé přehlídky, která vyvrcholila dvěma galakoncerty v hradecké katedrále svatého Ducha a v pražském Rudolfinu.
V její první části vystoupila světová špička, kromě Boni pueri například sbory z USA, Kanady a Švédska či vokální soubor Talla z Finska, který platí za nejlepší těleso svého druhu na světě. Nebyla tu však jen pěvecká elita, ale také sbormisterská: americký sbormistr James Litton, umělecký šéf tělesa v Cambridge David Hill či skladatel a dirigent Bob Chilcott, šéf londýnského Chorus of the Royal College of Music. "Světová premiéra jeho kompoziční novinky The Dove and the Olive Leaf - Holubice a olivová ratolest - vznikla speciálně pro letošní ročník. Inspirací k jejímu vzniku byla návštěva rezidence v Izraeli, kde byla podepsána mírová smlouva mezi Izraelem a Jordánskem," řekl sbormistr Boni pueri Jakub Martinec.
"Holubice s olivovým listem, o níž se poprvé píše v knize Genesis, je symbolem nového života nových začátků. Je také výrazem nevinnosti a lásky. Doufám, že krásný text zdůrazní myšlenku, že mír je jedna z nejcennějších věcí, které máme," uvedl Chilcott, který při své skladbě dirigoval všech 468 zpěváků. Závěrečný pražský koncert, na němž zazněly také Dvořákovy Moravské dvojzpěvy, Gloria od Johna Ruttera či Chicesterské žalmy Leonarda Bernsteina, natáčela Česká televize.
"Během dvou let příprav jsme nevěřili, že se tak monstrózní akce může v Hradci a v Praze uskutečnit. Teď s odstupem nám dochází, že se festival vydařil. Většina účastníků mohla srovnávat s předchozími ročníky, které měly v Americe vždy vysoký standard, a o to víc nás potěšilo, že všichni odjížděli z Hradce Králové více než nadšeni," říká Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (24. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout