> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Concentus Moraviae představí průřez českou hudbou

Dnes začíná Mezinárodní hudební festival 13 měst Concentus Moraviae, který potrvá do 3. července. Jeho devátý ročník nese podtitul České sny, což je zároveň název půlročního projektu, který českou hudbu předvede při příležitosti našeho vstupu do Evropské unie v jejích členských zemích.


BRNO - U zrodu festivalu, od počátku důsledně tematicky profilovaného, stála myšlenka oživit hudební dění v architektonicky a historicky atraktivních místech jižní Moravy. Jejich počet se rozrůstal, takže za letošními 38 koncerty se návštěvníci vypraví už do jedenadvaceti moravských lokalit. Budou to například zámky v Náměšti nad Oslavou, Mikulově, Slavkově u Brna, Velkém Meziříčí, Lysicích, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Vizovicích, Rájci-Jestřebí a Miloticích, hrad Pernštejn, kostely v Boskovicích, Hodoníně, Hustopečích, Kyjově a Moravském Krumlově, dále sály v Tišnově, Jihlavě, Znojmě, Ivančicích a Brně. Dva koncerty se uskuteční v Rakousku (Pulkau, Riegersburg).
Z bohatého repertoáru české hudby, jíž je tento ročník zasvěcen, zazní nejen jubilující trojice Smetana, Dvořák a Janáček, ale i klasikové Dusík, Rejcha, Voříšek a pozapomenutý romantik Jan Václav Kalivoda. Modernu bude zastupovat Bohuslav Martinů, Jan Novák i skladatelé žijící. Podle dramaturga Aleše Březiny má festival rovněž provokovat nové otázky, například "Jak lze dnes (lze-li vůbec) českou hudbu definovat a kdo všechno byl a je jejím tvůrcem?".
Concentus Moraviae se od začátku orientoval na vycházející hvězdy interpretačního umění a také letos předvede hlavně mladou a střední generaci umělců. Ze sólistů jmenujme pianisty Ardaševa, Košárka, Jiříkovského, houslisty Kotkovou a Šporcla, violistu Besu, violoncellistu Bártu, klarinetistku Peterkovou, hornistu Baboráka, pěvkyně Koženou a Jankovou. Komorní hudbu budou reprezentovat kvarteta Talichovo, Wihanovo, Škampovo, Bennewitzovo a Afflatus Quintet, z větších těles se představí Capella Apollinis či Pražská komorní filharmonie. Vystoupí též Kühnův dětský sbor, Boni Pueri a Pěvecké sdružení moravských učitelů. Kromě toho se můžeme těšit na osobité produkce Ivy Bittové nebo pěvecké trojice Triny.

Kamil Bartoň - Lidové noviny (3. 6. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout