> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Stovky zpěváků vystoupily v pražském Rudolfinu

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina minulý čtvrtek skončilo galavečerem za přítomnosti patronky akce Lívie Klausové světové setkání chlapeckých a mužských sborů.

Letos se poprvé uskutečnilo mimo území USA. V několika skladbách se představilo na účastníků festivalu. Jeho hostitelem byl královéhradecký pěvecký sbor Boni pueri.

Světový festival sborového umění chlapeckých a mužských sborů se pravidelně od roku 1993 koná na různých místech v USA. Letos poprvé se americká nezisková organizace The Alliance for Arts and Understanding (Aliance pro umění a porozumění) rozhodla pro uspořádání této akce v Praze a Hradci Králové. Na festival byly pozvány nejlepší sbory z celého světa a přední světoví dirigenti specializující se na vokální tělesa.

Účast letos přislíbili mnozí renomovaní hudební profesionálové. Do Prahy zavítal například skladatel a dirigent Bob Chilcott, jehož umělecké začátky jsou spojeny s anglickým tělesem King's College - Cambridge. Dvacet let byl Chilcott také členem světoznámého ansámblu King's Singers. Jako skladatel spolupracuje s anglickým rozhlasem BBC a kanadskou televizí. Vystupoval na četných festivalech v Evropě i Americe, přednášel na univerzitách v USA, Kanadě a Lotyšsku atd. V současnosti je sbormistrem londýnského Chorus of the Royal College of Music.

Světová premiéra jeho kompoziční novinky The Dove and the Olive Leaf (Holubice a olivová ratolest) uzavřela ojedinělý, impozantní a u nás zcela ojedinělý večer. Inspirací ke vzniku skladby The Dove and the Oleve Leaf byla podle skladatelových slov návštěva rezidence v Izraeli, kde byla podepsána mírová smlouva mezi Izraelem a Jordánskem. Celý prostor jakoby připomínal holubici míru.

Holubice s olivovým listem v zobáčku, o které se poprvé píše v knize Genesis, se stala symbolem nového života nových začátků. Je také výrazem nevinnosti a lásky. Doufám, že krásný text o holubici míru zdůrazní myšlenku, že mír je jedna z nejcennějších věcí, kterou máme, a že stojí za to o něj usilovat, uvedl Bob Chilcott k pražské světové premiéře své tvůrčí novinky. Dodejme jen, že jde o šestou skladbu, která vznikla na objednávku festival pořádající Aliance.

Společně se skladatelem a sbormistrem Bobem Chilcottem, který světovou premiéru svého díla v pražském Rudolfinu osobně dirigoval v čele všech těles, tedy téměř tisícovky zpívajících chlapců a dospělých mužů, patřil k nejvzácnějším hostům rovněž David Hill, umělecký šéf tělesa v Cambridgi, mající za sebou rovněž neobyčejně bohatou uměleckou dráhu. Hill koncertoval v USA, Austrálii a téměř po celé Evropě. Během závěrečného festivalového koncertu, která natáčela Česká televize, v jeho nastudování zazněly Chicesterské žalmy od slavného Leonarda Bernsteina, který patřil k obdivovatelům Prahy (krátce před svým skonem ji také v květnu 1990 navštívil).

Dalším výrazným účastníkem pražského světového setkání byl americký sbormistr James Litton, který působil také v Národní katedrále ve Washingtonu. Umělecky spolupracoval s mnoha významnými americkými hudebními institucemi. Pod jeho vedením ve Dvořákově síni Rudolfina zazněly v dokonalém nastudování a skvěle zpívané češtině v podání zpěváků z desítek zemí světa a různé barvy pleti také Dvořákovy Moravské dvojzpěvy.

Maestozně znějící skladbu Gloria od Johna Ruttera v Praze dirigoval australský skladatel, dirigent, pedagog (civilním povoláním lékař) Noel Ancell. Více než třicet let svého života zasvětil práci s mladými hudebníky. Dlouhá léta byl prezidentem Australské národní pěvecké asociace, uměleckým ředitelem Australského institutu pro chlapecké sbory a vyhledávaným dirigentem i sbormistrem, absolvujícím řadu zahraničních turné.

Nápaditě pojal Schubertovu skladbu Psalm 23 lotyšský zpěvák a dirigent Martins Klisans, který je od roku 1997 hlavním sbormistrem Dómského katedrálního chlapeckého sboru v Rize. Absolvoval stuttgartskou Bachovu Akademii. Dvacetiletou pedagogickou činností ve SRN se může pochlubit Helmut Steger, od roku 1998 vedoucím Stadtsingechor Boys Choir v Halle. Na pražském galavečeru se představil v kompozici Ronyho Stahla nazvané How Can I Keep from singing. Ve skladbě Joela Blahnika nazvané Goin'Home, vzniklé na motivy Larga z Dvořákovy Novosvětské symfonie, svým výkonem před stovkami účinkujících, kteří tvořili spojené těleso vytvořené z desítek reprezentujících ansámblů z celého světa, si velmi dobře vedl náš sbormistr Pavel Horák.

Některé skladby na finálovém večeru zazněly bez doprovodu (a cappella), jiné s přítomnosti dobře připravené Filharmonie Hradec Králové.

Kromě hostitelského královéhradeckého Českého chlapeckého sboru Boni pueri zaujaly na jednotlivých prezentacích i mnohé další. Například finský osmičlenný soubor Talla připomněl svou dokonalou profesionální úrovní kdysi tak známý francouzský sbor Les swingle Singers nebo naše úspěšné těleso Linha Singers. Finové se mohli pochlubit ojedinělým hlasovým mistrovstvím svého kontratenoristy, což nebývá v tak špičkové kvalitě ani v mezinárodním měřítku běžný úkaz. Mimořádnou hlasovou delikátností na pražském setkání zaujal Dómský katedrální chlapecký sbor z lotyšské Rigy. Kanadské sborové umění reprezentovala tělesa z Ontaria a Alberty.

Velmi výrazně byly zastoupeny sbory ze Spojených států amerických, které se nezřídka vyznačovaly různými etnickými původy svých členů. Do Prahy přijely mužské a chlapecké sbory z Floridy, Kalifornie, Michiganu, New Jersey, Pennsylvanie, Tenessee a Wisconsinu. Nechyběli ani zpěváci ze Švédska a odjinud. Náš královéhradecký světoznámý sbor Boni pueri si vedl v této náročné konkurenci velmi dobře.

to - Haló noviny (20. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout