> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Velký festival sborů míří do finále, Američané jsou Hradcem nadšeni

Hradec Králové - Unikátní pěvecký festival Světové setkání chlapeckých a mužských sborů, na který do Hradce Králové přijelo na pět set zpěváků z USA, Austrálie i Evropy, má za sebou tři koncerty v katedrále svatého Ducha. Zítra ve 20 hodin si tam mohou posluchači zdarma vychutnat vystoupení špičkových těles Amabile Boys Choirs z Ontaria, hradeckých Boni pueri, kteří přehlídku zorganizovali, či sboru Talla z Finska.

Ve středu ve stejnou domu se v katedrále všechny sbory spojí s hradeckou Filharmonií, aby pod taktovkou Davida Hilla uvedly Bernsteinovy Chichestrské žalmy, Rutterovu Gloriu, Dvořákovy Moravské dvojzpěvy a světovou premiéru, skladbu The Dove and the Olive Leaf skladatele a dirigenta Boba Chilcotta, někdejšího člena King´s Singers a nyní sbormistra Chorus of the Royal College of Music v Londýně. Repríza finálového koncertu bude 15. července v pražském Rudolfinu.

Přehlídka, kterou financuje americká nezisková organizace The Alliance for Arts and Understanding, poprvé od roku 1994 opustila USA. "Začali jsme dobře. Není to soutěžní přehlídka, očekáváme, že se sbory budou navzájem ovlivňovat a inspirovat. Hlavně jde o porozumění a hledání kudy dál. Slyšel jsem spoustu nových krásných skladeb. Překvapil nás Chattanooga Boys Choir z Tennessee, který před dvěma lety byl outsiderem, a v Hradci úžasně zazářil a je na špičce," říká Pavel Horák, sbormistr Boni pueri, kteří stejně jako hradecký sbor Gentlemen Singers zažili na festivalu velký "sukces". Město i biskupství, které zpěvákům otevřelo i kostel Panny Marie, vyšlo zpěvákům vstříc. "O Američanech se říká, že jsou zhýčkaní velkým luxusem, ale na hradeckých kolejích jsou velmi spokojeni, dokonce nemáme ani jednu stížnost na stravu. Uspořádali jsme pro ně piknik u Aldisu a říkali nám, že to bylo lepší než doma," popisuje Horák.
Američané, Kanaďané i Australané jsou Hradcem i zdejší historií nadšeni, neboť díky "informačním šumům" přijeli s obavami, že budou spát na zemi, že si budou muset sami vařit a že vůbec nemají počítat s internetem. "Když však přijeli, zjistili, že naše služby jsou na stejné úrovni jako u nich doma. Alespoň to tvrdí," usmívá se Horák.

Petr Mareček - MF DNES (13. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout