> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradec poprvé hostí unikátní svátek sborů

Hradec Králové - Unikátní pěvecký festival Světové setkání chlapeckých a mužských sborů poprvé od roku 1994 opustil Spojené státy americké a zítra začne v Hradci Králové. Na šest set zpěváků z USA, Austrálie i Evropy vystoupí po pět večerů v hradecké katedrále svatého Ducha. Vstup je zdarma, neboť přehlídku financuje americká nezisková organizace The Alliance for Arts and Understanding.

Jak se prestižní festival ocitl v Hradci? Díky chlapeckému sboru Boni pueri. "Byli jsme vybráni uměleckým výborem festivalu na AmericaFestu v roce 1998, kde jsme asi udělali dobrý dojem a vytvořili si tam silná muzikantská pouta s lidmi z celého světa. Pozvání na festival, kam se nelze přihlásit, se opakovalo v roce 2002 a z pořadatelů se za ta léta stali přátelé. Po událostech 11. září se řešilo, jestli by nebylo možné festival přenést na jiné místo kvůli bezpečnosti. Volba zásluhou Boni pueri padla na Česko a my jsme pořadalele přesvědčili, aby to nebylo v Praze, ale v Hradci Králové," říká jeho sbormistr Pavel Horák.

Co je smyslem festivalu?

Posilovat přátelství mezi mladými lidmi z celého světa prostřednictvím skvělé muziky s výbornými dirigenty a za účasti skvělých sborů. Je to festival nesoutěžní, tudíž o řevnivosti či nějakém nesmyslném soupeření hudbou nemůže být řeč. Neviděl jsem nikde ve světě soutěže profesionálních orchestrů. Podobný názor mám i na soutěže sborů. Většinou si tam sbormistři chtějí dokazovat své ego - jestli oni či sbor jsou dobří. My v Boni pueri jdeme jinou cestou. Kdyby si nás pořadatelé neobjednávali, nechtěli naše kluky do USA či Japonska, nechtěl nás Supraphon či jiné firmy, byly by nám všechny pochybné ceny z různých soutěží na nic. Myslím, že kvalita by se měla prosadit sama bez medailí. Chceme, aby kluci, kteří projdou Boni pueri, byli ovlivněni muzikou do svých povolání, aby byli citliví a otevření. Soupeření je v tom nevychová, spíš naopak.

Které osobnosti se v Hradci objeví?

Přijede James Litton, bývalý dirigent America Boy Choir - jednička mezi světovými sbormistry. Skvělí jsou také David Hill z Cambridge, Noel Ancell z Austrálie, Bob Chilcott z Anglie či Martins Klisans z Rigy.

Co přehlídka nabídne?

Každý večer zajímavé porovnání, jakým způsobem v různých částech světa přistupují k chlapeckému zpěvu, který je součástí kultury jejich národa. Vše vyvrcholí v Hradci Králové 14. července slavnostním galakoncertem všech účinkujících, který doprovodí hradecká Filharmonie. Tentýž koncert se bude opakovat pod patronací Lívie Klausové v pražském Rudolfinu. Bude jej natáčet Česká televize, vysílat by se měl v září.

Které koncerty byste doporučoval?

Samozřejmě oba závěrečné. Ale každý večer může kdokoliv přijít do katedrály a poslouchat. Všechny koncerty jsou pro veřejnost otevřené a zdarma. Tím se naplňuje i smysl festivalu - otevřenost a vzájemné porozumění prostřednictvím hudby.

Bylo obtížné uskutečnit festival u nás?

Nejsme v tom profesionálové, byl zázrak, že se nebáli nám takový kolos svěřit. Dělali jsme na tom dva roky za běžného chodu Boni pueri, a dnes v předvečer festivalu máme pocit, že by bylo potřeba víc času. Snad vše zvládneme. Moc nám pomáhají dobrovolníci a rodiče, ale uvidíme. Buďto nás to proslaví, nebo zlomí vaz. Významně nám pomohlo i město, které podpořilo festival svou záštitou. Pro Američany je důležitá historie, proto významnou pomocí i s duchovním podtextem je záštita biskupa Dominika Duky, který pro zpěváky otevřel kostel Panny Marie a katedrálu sv. Ducha.

Je rozdíl mezi sborovým zpíváním u nás a v USA?

V USA mají více chlapeckých než dětských sborů, proto je obtížné dostat se tam na přední pódia. Těch opravdu dobrých je málo, ostatní sbory zpívají spíše pro radost a nekladou si vyšší umělecké cíle. Opakem jsou mládežnické či dospělé kategorie, ty mají skvělé. Když se chlapec dostane do America Boy Choiru, nejlepšího amerického tělesa, má ve škole pamětní desku. Tento sbor patří do kategorie "amerického snu" a Američani jsou na něj hrdí. Rozdíly mezi naším a americkým zpíváním by se asi našly, ale festival je spíš určen k hledání společného a k vzájemnému ovlivňování kvalitou. Tak se těším, že kluci z Boni pueri budou zas v hudbě či v názorech na svět o něco bohatší.

Petr Mareček - MF DNES (8. 7. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout