> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Domesová: Hudba spojuje nejen národy, ale i občany

Hodonín - Už zítra se hodonínská kulturní veřejnost historicky poprvé bude moci zúčastnit koncertu v rámci prestižního hudebního festivalu Concentus Moraviae, který je po Pražském jaru druhou největší domácí přehlídkou vážné hudby. Už po devět let se odehrává ve třinácti městech, k nimž se každoročně přidávají takzvaná doprovodná města. Hodonín letos bude poprvé jedním z nich. "Bude to skutečná událost,"říká místostarostka Zuzana Domesová, která o zařazení Hodonína mezi festivalová města intenzivně usilovala několik let.

Bylo to opravdu tak těžké, dostat se do šňůry měst, která se festivalu účastní?

Mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jsem se o to snažila pět let.

Jak se vám to nakonec podařilo?

Bylo to díky mým osobním stykům se starosty festivalových měst, kde jsem jednotlivé koncerty navštěvovala, a hodně mi nakonec pomohl kontakt s místostarostkou Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinovou. Právě ona mě seznámila s ředitelem festivalu Davidem Dittrichem, s nímž jsem naši účast neprodleně rozjednala. Mou žádost podpořil i Jan Letocha, starosta Kyjova, který patří ke třinácti zakládajícím městům festivalu.

Co může účast v tak prestižní akci pro město znamenat?

Bude to především jeho propagace a navázání nových kontaktů. Hudba spojuje nejen národy, ale i lidi na úrovni obcí, měst a regionů. Tentokrát koneckonců spojí města celé Evropy a vlastně i světa, protože probíhá v rámci akce České sny, jež má dosah až na americký kontinent. Celou myšlenku považuji za úžasnou a to je také důvod, proč jsem se tolik angažovala, abychom se této skvělé akce mohli zúčastnit.

Čeká Hodonín při této příležitosti nějaké vzácné hosty?

Pokud vím, účast přislíbil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Věřím, že stejně jako já objíždím koncerty, na oplátku přijedou starostové i obyvatelé ostatních měst zase k nám. Těším se na nová přátelství, kontakty a zkušenosti.

Ať nezapomeneme - na co se tedy nejen hodonínská kulturní veřejnost může zítra v půl osmé večer těšit?

Původně měli u nás vystupovat Boni Pueri s varhaníkem Jaroslavem Tůmou, ale bohužel našim chrámovým varhanům chybí nějaký rejstřík, takže se tento koncert u nás nemohl uskutečnit. Věřím, že naše posluchače nezklame projekt, v němž se představí skupina Triny a tři členové Škampova kvarteta. V originálním provedení společně vystoupí s písněmi sebranými Leošem Janáčkem a hudbou ze Sušilových a Bartošových sbírek.

Je milé, že si svou festivalovou premiéru Hodonín chce skutečně prožít. Pokud totiž vím, město na tento den načasovalo otevření pěší části náměstí T. G. Masaryka v místech, kde stojí chrám svatého Vavřince a kde se také koncert skupiny Triny a 3MY bude konat...

Ano, záměrně jsme to tak naplánovali. Zatím tam sice nebudou stánky a lavičky, ale návštěvníci koncertu poprvé nebudou obtěžováni jak projíždějícími, tak parkujícími auty. Kromě toho na poprvé instalovaném pódiu budou vyhrávat místní soubory a navazovat atmosféru před slavnostním večerem.

Bohuna Mikulicová - Rovnost (30. 6. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout