> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Concentus Moraviae uzavře 3. července Iva Bittová a kvarteto

Festival 13 jihomoravských měst Concentus Moraviae, rozvržený od počátku června do 3. července, má na programu posledních šest koncertů. Z bezmála 40 musel být - kvůli zranění interpreta - zrušen jediný, mnohé byly podle pořadatelů zcela vyprodány.
"Soupeříme jen trochu s televizními přenosy z mistrovství Evropy ve fotbale," řekl po pondělním třebíčském vystoupení sopranistky Martiny Jankové ředitel festival David Dittrich z pořádající brněnské agentury.
Například v neděli večer, kdy v Portugalsku hráli čeští fotbalisté ve čtvrtfinále s Dánskem, převažovaly prý na koncertě v Hustopečích na Břeclavsku ženy; ale i tak tam na vystoupení chlapeckého sboru Boni pueri a varhaníka Jaroslava Tůmy napočítali pořadatelé v kostele přes 400 posluchačů.
Devátý ročník přehlídky uzavře v sobotu v Kyjově na Hodonínsku Škampovo kvarateto se zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou. Přednesou mimo jiné vlastní aranžmá Janáčkova díla Moravská lidová poezie v písni a aranžmá lidových písní z pera Bohuslava Martinů.
V nadcházejících dnech se například v Boskovicích na Blanensku objeví Brněnský komorní orchestr a ve Vizovicích na Zlínsku Bennewitzovo kvarteto. Ve čtvrtek 1. července v hodonínském kostele sv. Vavřince vystoupí vokální skupina Triny s několika instrumentalisty. Společně uvedou úpravy lidových písní ze Sušilových a Bartošových sbírek.
Dramaturg přehlídky Aleš Březina sestavil programy jen z tvorby skladatelů spojených s českými zeměmi. Oproti Rokům české hudby 1974 a 1984, které podle něj reprezentovaly ideologicky vyhraněné a nacionalisticky orientované chápání domácí hudební minulosti, je tento festival v pojetí "české hudby" a "českosti" otevřenější - nezapomíná mimo jiné na hudební umělce pocházející z kulturního prostředí židovského či jazykově německého. Připomíná hudbu minulosti, exilové umělce i hudbu novou.
Concentus Moraviae je letos tuzemskou součástí mezinárodního hudebního projektu České sny, jehož úvodní koncert bude 4. července v rakouském městě St. Pölten. Do konce roku se mají v rámci Českých snů uskutečnit po Evropě desítky koncertů českých umělců. České sny se hlásí ke vstupu Česka do Evropské unie.

Radio Valc (29. 6. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout