> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri čeká Rudolfinum i Řím

Hradec Králové - Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri nedávno zpíval svůj „majstrštyk“ barokní svatováclavské oratorium Sub olea pacis et palma virtutis skladatele Jana Dismase Zelenky - ve Španělsku a zítra jej představí v Rudolfinu na Pražském jaru.
„Korunovační oratorium uvedeme s pražskou Musicou Florea, bratislavskou Musicou Aeterna a světovými sólisty. Je to monumentální dílo, v němž vystoupí šestašedesát nejlepších zpěváků z obou koncertních sborů Boni pueri. Zelenka je momentálně ve světě v kurzu, je komplikovanější v hudební struktuře a oproti čitelnému Bachovi i květnatější a rafinovanější v postupech, takže nastudování dá vždy zabrat. Přesto na posluchače tato vnitřní stavba působí navenek nádherně, majestátně a líbivě. Doufáme, že to pro nás bude opravdu hudební svátek,“ říká sbormistr Pavel Horák.
Nahrávka tohoto díla, na níž se sbor podílel, získala loni na veletrhu gramofonového průmyslu MIDEM v Cannes prestižní mezinárodní cenu Cannes Classical Awards v kategorii vokální hudby 17. a 18. století. Se Zelenkovým oratoriem se pak hradecké těleso další den vydá do Německa, kde ho v rámci festivalu Europamusicale čekají koncertní sály v Mnichově,Wiesbadenu a Lipsku. Pavel Horák má však ještě jednu novinku. „Poprvé v historii sboru posíláme čtyři naše sólisty - sopranisty Štěpána Kloučka a Matěje Horáka, altistu Vaška Heřmana a náhradníka Milana Pokorného - na tři týdny účinkovat do opery. Byli vybráni do rolí tří géniů v nejkrásnější opeře Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna v Římské národní opeře. Závěrečný koncert bude dokonce pod širým nebem na hlavním náměstí Říma,“ říká Horák. Chlapci pod vedením sbormistra Jakuba Martince se měsíc připravovali na nastudování náročných sólových partů, které zpívají většinou přestrojené dívky. „Věk sólistů byl přísně limitován, tyto role zpívají desetiletí chlapci. V úterý odlétáme do Říma na zkoušky s orchestem a s choreografem. Tři génie pravidelně v Římě zpívají sólisté ze slavného chlapeckého sboru Tölzer Knabenchor, tentokrát si italská opera vybrala vedle nich i nás,“ dodává Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (26. 5. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout