> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Na festivalu se setkávají postižení se zdravými. Ku prospěchu všech

Reportáž

Obyvatele Mariánských Lázní letos přitáhlo na festival vystoupení Lucie Bílé

Mariánské Lázně - Klientky Ústavu sociální péče Mnichov žijí za zdmi nově rekonstruovaného kláštera. Právě ony byly hlavními aktérkami Festivalu porozumění, který se minulý týden uskutečnil v Mariánských Lázních. Stal několikadenní příležitostí vzájemného setkávání postižených a zdravých lidí při událostech zajímavých pro obě strany.
Zahájila bystřická Kajda
Už začátek festivalu na mariánskolázeňské kolonádě zalité sluncem přesvědčil mnohé návštěvníky, že si tentokráte vybrali správně. Dechový orchestr Kajda z Bystřice nad Úhlavou zahájil takřka profesionálně celou čtyřdenní akci.
Publikum bylo tvořeno především z postižených lidí a jejich přátel. Avšak někteří lázeňští hosté se nechali zlákat libými tóny, jak v podání chlapců z ústavu, tak později Dechového orchestru mladých.
"Festival i dílny, ať už hudební, výtvarná či divadelní, je především o setkávání a společné činnosti zdravých a postižených lidí," připomněl hlavní organizátor akce a zároveň pedagogický pracovník ústavu v Mnichově Josef Slowík.
Pondělní akce pokračovaly večer v Anglikánském kostele, kde se představily divadelní spolky ústavů, jak domovského Mnichova Mníšek, ÚSP Mariánská, tak zběšičtí Zvonci. Atmosféra byla nádherná a skutečná. Doktorskou pohádkou od Karla Čapka diváky pobavil Ústav sociální péče Zběšičky, další báchorkou přihrály úsměv na tvář holky a kluci z Mariánské. Muzikálovou formou se představila děvčata z Mníšku. Ta předvedla také velmi působivé černé divadlo.

Jak se malovalo a hrálo

Úterní ráno bylo ve znamení výtvarné dílny pod vedením vychovatelky Jany Koníčkové, "Vůbec nejde o malování na sklo, které se letos stalo hlavním tématem spíše náhodou. Důležité je sekání dětí ze škol a mentálně postižených lidí," řekla vychovatelka.
Dopolední dílny se zúčastnily převážně děti z prvních tříd mariánskolázeňských základních škol. Spontánnost, kterou v dětech vyvolala společná komunikace s dívkami a chlapci z ústavů, se pozorovala s radostí.
Den končil večerním koncertem v mnichovském kostele svatého Petra a Pavla. Žáci ZUŠ z Bečova nad Teplou, státní konzervatoře Jaroslava Ježka a dokonce i jedna z klientek společně se svými učiteli předvedli úžasný umělecký výkon. Atmosféru dolaďovalo prostředí barokního kostela.

Nadšené uvítání

Předposlední den festivalu ve znamení hudebních nástrojů a zpěvu v Anglikánské kapli, jsem se stala svědkem všedního dne v Ústavu sociální péče v Mnichově, kde mě všichni přivítali s otevřenou náručí. Z předchozích dnů jsem jasně viděla, že děvčata žijí běžný život jako každý z nás, ale na návštěvě u nich doma jsem se o všem přesvědčila osobně. Protože jsem z chodby slyšela nadšené volání: "Ivanko, my se těšíme na dovolenou." Podívala jsem se na oslovenou vychovatelku Ivanu Čamkovou s otazníky v očích: "Příští týden s děvčaty z mého oddílu odjíždíme na prázdniny do Plav u Liberce a ony už týden nemluví o ničem jiném," vysvětlila dobrou náladu dívek.
Dopoledne se děvčata obvykle účastní prací v dílnách, kde skutečně dovedně vyrábějí svíčky, ruční papír, košíky, vázy, šály, obrázky. Kromě toho, že vše se dá u nich běžně koupit velmi levně, jsou výrobky opravdu profesionální.
Po obědě se děvčata uchylují do odborné péče rehabilitační sestry Stanislavy Aubusové, jiné si doplňují vzdělání či zpívají s panem učitelem. Odpoledne se dívky věnovaly balení do Plav a přípravě na večerní vernisáž fotografií a křtu knihy Luboše Pecha v Anglikánské kapli.
Začátek vernisáže byl plánován na 18. hodinu. Moderátorka večera Bára Štěpánová, která už řadu let spolupracuje s mentálně postiženými lidmi, profesionálně uváděla podvečer plný smíchu, lásky, písní, poutavých a velmi působivých fotografií Luboše Pecha. Bára Štěpánová se postiženým lidem věnuje již pět let. Jednou za půl roku moderuje ve Františkových Lázních pořad Odpoledne s Bárou, kde se setkávají lidé z ústavů a předvádějí svůj um. "Před rokem jsem byla požádána, zda bych nemoderovala vernisáž v rámci Festivalu porozumění. S radostí jsem přijala a od té doby s Ústavem spolupracuji." prozradila Štěpánová.

Lucie Bílá vyprávěla o Moskvě

Poslední dnem Festivalu porozumění byl čtvrtek. Dopoledne bylo ve znamení divadelní dílny v Anglikánském kostele. Odpoledne herci předvedli své nacvičené představení na Kolonádě.
Ale hlavní součástí závěrečného dne bylo vyvrcholení v divadle, na které se nejen dívky, ale i obyvatelé Mariánských Lázní, těšili. Pozvání přijala popová zpěvačka Lucie Bílá, která se samozřejmě zřekla honoráře a předvedla, i přes značnou angínovou indispozici velmi profesionální výkon. Jako exkluzivní hosty si pozvala své kolegy, chlapecký sbor Boni Pueri, s nimiž zazpívala velmi působivé hudební kusy.
Emoce, které provázely její vystoupení, byly značně rozporuplné. Srdceryvné a láskyplně podané árie prokládala pro ní typickými humornými historkami. Poslední vystoupení absolvovala v Moskvě, tudíž zážitky z této cesty jenom hýřila.
Nelze pochopitelně opomenout její přirozené a laskavé chování k děvčatům a chlapcům z Ústavů, proto bych ráda podotkla: "To nebyla Osvaldová, ale skutečná Bílá."

Lucie Flajšmanová - MF DNES (24. 5. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout