> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Dobří chlapci nejen ve zpěvu

Objevit Ameriku se podařilo sice Kryštofu Kolumbovi, ale dobýt ji svým uměním, to dokázali letos Češi - konkrétně český chlapecký sbor BONI PUERI z Hradce Králové. "Dobří chlapci" předvedli na svém nejdelším zámořském turné takové výkony, že mnohým tamním divákům zůstaly od tleskání dlouho bolavé ruce.

"V Americe jsme byli počtvrté, ale tentokrát opravdu nejdéle, dvacetiosmičlenný sbor vystupoval v koncertních sálech, ale také v katedrálách
a na jiných místech. Asi vždy, když člověk mluví o sobě či o sboru se kterým pracuje, má trochu zábrany se nějak pochválit, tak snad jen řeknu, že nás Američané pozvali už na další turné, myslím, že tato skutečnost vydá za mnohé komentáře", říká sbormistr Jakub Martinec, který sám jako chlapec ve sboru BONI PUERI začínal. My však přece jen jeden komentář připojíme -- je z prestižních novin The Washington Post: "Boni Pueri patří zřejmě mezi ty nejskvělejší a nejnadšenější sbory svého druhu. Mladí zpěváci předvedli mnohonárodní směs hudby, to vše s čistým frázováním, perfektní intonací a stoprocentní koncentrací. Asi už není co dodat…
Ovšem zahraniční zájezdy, to není jen Amerika, ale skupina byla i v Japonsku i dalších zemích. A jak probíhají všední dny sboru v Hradci Králové, na to nám odpověděl dr. Pavel Horák, který působí u sboru od roku 1991 jako profesionální sbormistr, od roku 1996 je umělec-kým šéfem.: "Sbor vznikl v roce 1982 a za tu dobu jím prošlo tak na 3000 chlapců. Ovšem neklademe důraz jen na pěveckou stránku, ale také na osobní, chceme aby se kluci naučili i dalším věcem, stali se z nich slušní lidé a dbáme na to, aby dobře reprezentovali svou vlast po všech stránkách. Chlapec, který by neměl potřebné vlastnosti, nemá šanci vyjet, byť by byl dobrým zpěvákem. V předchozích řádcích jsme se zmínili
o dvou zemích, jen bych rád dodal, že jsme koncertovali také např. v Jižní Koreji, Velké Británii, Nizozemsku, Dánsku, Francii, Itálii. A spolupracovali jsme s takovými umělci a soubory jako José Carreras, Henk Poort, Schola Gregoriana Pragensis, Musica Florea."
O zahraničí jsme se už zmínili, i když výčet vašich cest za dobu trvání sboru by zabral minimálně dvě stránky rukopisu, tak pojďme zase domů, sbor je známý také spoluprací s Lucií Bílou.
"S Luckou spolupracujeme dlouho (již přes 250 koncertů) a rádi, máme z to-ho výborný pocit a doufám, že ona je spokojena také s námi. Samozřejmě, že doma vystupujeme též na prestižních akcích jako je Pražské jaro a máme spoustu koncertů po celé republice. Když už jsme se tedy dostali "domů", chtěl bych připomenout, že sbor má v současné chvíli celkem 350 chlapců, a z toho ve Škole sborového zpěvu Boni Pueri je kluků asi 250. Určitě nemáme strach, že by BONI PUERI nějak po meči vymřeli", dodává Pavel Horák. "Také nás těší úspěch CD. Upřímně řečeno, od toho, kde se s námi objevují různé osobnosti, jako je K. Gott, L. Bílá a P. Šporcl, jsme ten úspěch čekali, ale od CD, kde vystupuje sbor sám, nás to opravdu překvapilo. Zájem je ohromný, lidé nám sem stále volají kvůli koncertům a spolupráci. Nezakrývám, že nás to velmi těší", připojuje Jakub Martinec.
Chtěli jsme zůstat doma, ale události nás opět přivádějí do zahraničí. Prvního května vstupujeme do Evropské unie a Boni Pueri budou také u toho. "Náš sbor bude vystupovat v Madridu při akci Českého velvyslanectví ve Španělsku, pak ve Francii a Německu. Co se týká EU, budeme příští rok také vystupovat jako sbor Evropské unie v Bruselu. Byli jsme vybráni z celého světa mezi tři chlapecké sbory, které tam budou vystupovat, a to už o něčem svědčí", říká Pavel Horák.
Boni Pueri jsou tedy velmi úspěšní, ale prostředků stále není mnoho: "Určitě bychom uvítali dalšího sponzora, máme mu co nabídnout, o čemž svědčí nejen předchozí řádky, ale i další činnost sboru, o které se může každý snadno přesvědčit," uzavírá Pavel Horák.

Více informací: www.bonipueri.cz

Grand Business (28. 4. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout