> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Mozarta doplní Bernsteinův Jeremiáš

Hradec Králové - Jedním z nejpopulárnějších titulů klasické hudby, tajemnými legendami opředeným Requiem d moll Wolfganga Amadea Mozarta, se dnes v 19.30 hodin královéhradecká Filharmonie rozžehná se svým starým sálem na Eliščině nábřeží.
"Účast Českého chlapeckého sboru Boni pueri a jejich uměleckých šéfů a sbormistrů Pavla Horáka a Jakuba Martince na tomto unikátním koncertu na rozloučenou symbolizuje velká očekávání, která vkládá nejen Filharmonie, ale celá hradecká hudební veřejnost do přestavby budovy. Samozřejmě nelze přehlédnout ani vazbu programu s duchovní atmosférou Velikonoc a dotek smrti v Mozartově sugestivní hudbě," říká dramaturg hradeckého orchestru Marek Hrubecký.
Kromě Boni pueri se v díle "ekonomicky nejúspěšnějšího skladatele všech dob" představí sólisté Eva Forejtová, Mercedes Heim, Tomáš Černý a Jiří Kalendovský.
Dnešní koncert zahájí symfonie Jeremiáš Leonarda Bernsteina. "Bernsteinovo zhudebnění nářku starozákonního proroka Jeremiáše nad vyvráceným Jeruzalémem ocení zvláště ti, kteří v neděli slyšeli barokní Lamentace proroka Jeremiáše od Jana Dismase Zelenky v interpretaci souboru Musica Florea a dirigenta Marka Štryncla. Zatímco Zelenka pláče v přeneseném smyslu nad utrpením Krista, Bernstein nabízí čistě židovský výklad téhož textu. Štryncl, který je považován za špičkového specialistu na starou hudbu, by měl vdechnout Mozartovu Requiem ducha autenticity a naopak v Bernsteinovi příjemně překvapit šíří svého záběru," míní dramturg.
Bernstein byl typem Američana, který v sobě spojil evropské hudební tradice od Bacha přes Wagnera k Richardu Straussovi a Gustavu Mahlerovi se samostatně se vyvíjejícím americkým kompozičním stylem majícím kořeny v jihoamerických tancích, černošských spirituálech a jazzových rytmech. Hudební kritika se značnou nevolí sledovala jeho hudební mnohostrannost a radila mu, že by se měl raději soustředit jen na jednu ze svých aktivit. "Chci být především, v plném smyslu toho slova, muzikantem. Ale zároveň bych moc rád chtěl vyučovat, psát knihy a básně. A věřím, že všechno dobře stihnu," odpovídal jim autor slavného muzikálu West Side Story, který svého Jeremiáše napsal v roce 1942.

Petr Mareček - MF DNES (8. 4. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout