> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Loučení se starým sálem

Celá jedna éra hradeckého hudebního života končí. V Hradci Králové se začne s rekonstrukcí sálu Filharmonie na Eliščině nábřeží už v těchto dnech. Magistrát počítá, že nový koncertní stánek spolkne bezmála 110 miliónů korun.
Filharmonie bude zkoušet v malšovickém Kině Mladých. Na to jsou Filharmonici, kteří nikdy neměli k dispozici jiný typ sálu, zvyklí. Bez odpovídajících provozních podmínek orchestr odváděl službu veřejnosti více než čtvrtstoletí. Bez obětavosti hudebníků a provozního aparátu by Hradečáci neslyšeli koncertní literaturu v podání nejlepších českých umělců, členové hradeckých sborových těles by se nemohli účastnit velkých společných projektů a Beethovenovy a Dvořákovy symfonie by zněly v obývacích pokojích pouze z gramofonových desek, bez sváteční atmosféry společenské události.
Umělecký ansámbl ustál nejednu obtížnou situaci. Odměnou mu byli polistopadoví šéfdirigenti. Rekonstrukce budovy Filharmonie by bývala slušela už éře bývalého ředitele a skvělého manažera Radomíra Malého a dnešního čestného šéfdirigenta Františka Vajnara. Možnost ponořit se do fascinujícího světa uměleckých vizí současného šéfdirigenta Ondřeje Kukala v koncertním sále prostém rušivých prvků, to bude nová radost pro všechny Hradečany, kteří chtějí žít naplno a pracovní vytížení střídat s kvalitním odreagováním.
Jeden z nejpopulárnějších titulů klasické hudby, tajemnými legendami opředené Rekviem d moll Wolfganga Amadea Mozarta stojí v centru programu úplně posledního koncertu ve staré budově ve čtvrtek 8. dubna od 19.30 hod. Účast Českého chlapeckého sboru BONI PUERI a jejich uměleckých šéfů a sbormistrů Pavla Horáka a Jakuba Martince na tomto unikátním koncertu na rozloučenou symbolizuje velká očekávání, která vkládá nejen Filharmonie, ale celá hradecká hudební veřejnost do přestavby budovy.

fil, vf - Právo (6. 4. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout