> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Češi zpívají srdcem, říká sbormistr Boni pueri po návratu z USA

Z dvouměsíčního turné po Americe se právě vrátil Český chlapecký sbor Boni pueri. Podle sbormistra Jakuba Martince americké publikum vřele přijalo i náročnější repertoár.


LN: Kudy jste jezdili a co jste ve Spojených státech nabízeli?

Měli jsme celkem 39 koncertů ve dvanácti amerických státech od kanadských hranic po Kalifornii. Vrcholem bylo vystoupení v Grace Cathedral v San Francisku a závěrečný koncert pro velvyslanectví ČR ve Washingtonu. Náš koncertní program nazvaný Boni pueri na cestách se skládal ze tří částí. První jsme věnovali evropské klasice, což je průřez od gregoriánských chorálů přes Händela či Mozarta až k soudobým skladbám, ve druhé části jsme nabídli českou hudbu - úryvky z děl Dvořáka, Smetany, Janáčka a lidové písně. V třetím bloku nazvaném S hudbou kolem světa zazněly písně různých národů.

LN: Na které skladby americké publikum nejvíce reagovalo?

Posluchači překvapivě s nadšením přijali i náročnější první část programu, o které jsme si mysleli, že je pro publikum nejméně stravitelná. Během koncertu si zřejmě každý našel něco svého. Velmi oblíbená byla i směs amerických muzikálů Broadway Medley. Nejlepší bylo, když nás americké publikum ocenilo na každém koncertě ovacemi vestoje.

LN: Jaká je situace chlapeckých sborů v USA ve srovnání s Českem?

Americké sbory bývají finančně podporovány ze státních zdrojů, na jejich práci běžně přispívá i město. My si musíme vystačit s tím, co vyděláme, ministerstvo ani městský úřad nám situaci nijak neulehčují. Vede nás to ale k větší profesionalitě a také k častějšímu koncertování, přece jen se musíme postarat o dobré umělecké podmínky pro 350 hochů. Naštěstí zatím nemáme o nabídky nouzi. A navíc jsme díky tomu nezávislí a můžeme si sami vybírat projekty, kterých se chceme účastnit.

LN: Boni pueri se stali oficiálními spolupořadateli akce Americafest, která se má v červenci uskutečnit v Praze a Hradci Králové. Jak k tomu došlo?

Před dvěma lety jsme ve Státech koncertovali v rámci World Choral Sympozia v Minneapolisu, kterého se účastní asi dva tisíce sbormistrů a hudebních odborníků z celého světa. Naše vystoupení se líbilo a z toho poté vyplynula další spolupráce, když se vedení Světového setkání chlapeckých a mužských sborů rozhodlo pořádat příště akci v České republice. V rámci setkání by se měla představit řada vynikajících souborů pod vedením renomovaných dirigentů z celého světa.

LN: Co si myslíte o starém rčení o vrozené české muzikálnosti? Odpovídá ještě realitě ve srovnání s mezinárodním standardem?

Pořád, myslím, platí, že Češi dovedou zpívat srdcem. V tom mohou být stále pro světovou hudbu obohacením a mnohdy i inspirací.

Petr Wagner - Lidové noviny (12. 3. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout