> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradecké ceny už mají nominace

Výroční ceny Hradce mohou získat sochař Vladimír Preclík i herečka Kateřina Holánová

Hradec Králové - Herečka Klicperova divadla Kateřina Holánová, jedna z hlavních protagonistek filmu Vladimíra Morávka Nuda v Brně, loutkář Jan Dvořák a muzikant Jiří Vyšohlíd, autoři čtyřdílného vzpomínkového seriálu Když jsem vandroval v divadle Jesličky, a šéf kultury na hradeckém magistrátu Alexandr Gregar, jeden z hlavních iniciátorů plenérové výstavy Nábřeží sochařů - ti všichni se budou letos ucházet o výroční cenu Hradecká múza za významný kulturní počin roku 2003.
Komitét pro udělování výročních cen města Hradce Králové složený vesměs z ředitelů tamních kulturních institucí dále doporučil zastupitelstvu své návrhy na cenu Primus inter pares v roce 2004. Tu mohou získat například kreslíř a humorista Vladimír Renčín, významný lékař Leo Steinhart či hradecký rodák proslulý sochař a spisovatel Vladimír Preclík.
O Ceně Dr. Františka Ulricha rozhodne podle návrhu rady města zastupitelstvo. Všechny trofeje včetně sportovní budou uděleny 14. dubna v Městské hudební síni v Hradci Králové.
Komitét při rozhodování o nominacích vycházel z návrhů, které na začátku roku zaslali hradečtí občané. "Magistrát města obdržel do konce celkem devětadevadesát písemností se sto dvaačtyřiceti návrhy na kandidáty výročních cen. Z toho v devětadvaceti návrzích na Hradeckou sportovní cenu je deset a v padesáti návrzích na Hradeckou múzu čtrnáct kandidátů. Pro udělení ceny Primus inter pares se v sedmačtyřiceti návrzích objevilo pětadvacet kandidátů. Na Ulrichovu cenu přišlo šestnáct návrhů se jmény deseti kandidátů," vypočítává Karel Brodský z hradecké radnice. Mezi navrženými jmény na Hradeckou múzu se objevily sbory Jitro a Boni pueri, divadelník a pedagog Josef Tejkl či galerie Celebris.

Začalo to Hradeckou múzou

S udílením cen v Hradci Králové začala radnice v roce 1993, a to Hradeckou múzou. Jejími laureáty se tehdy staly publicistka Lenka Jaklová a Český chlapecký sbor Boni pueri.
"Původně to byla pouze kulturní cena. Sportovci se však cítili přehlíženi, tak se - a správně - vytvořila cena za sportovní počiny roku. Občas se tyto ceny směšovaly s dlouholetou činností nominovaných, z čehož v roce 1997 vzešel návrh na velkou Cenu Dr. Ulricha. Pak se objevily názory, že by měly být oceněny i vědecké zásluhy, a tak roku 1999 vznikla cena za významný počin v kterémkoliv oboru od kultury přes architekturu a vědu až po sport. Jde o trofej za celoživotní dílo a významnou zásluhu o město. Jmenuje se velmi demokraticky Primus inter pares - první mezi rovnými," popisuje historii výročních cen Alexandr Gregar z odboru kultury na hradecké radnici.

Ulrichova cena - hradecká nobelovka

Gregar míní, že Ulrichova cena by měla být exkluzivní. "Měla by se u ní udržet úroveň jejího vůbec prvního nositele, a tím se stal arcibiskup Karel Otčenášek. Měla by to být osobnost vnímaná nejen ve městě, ale i v celostátním měřítku," soudí Gregar. Laureáty této trofeje dále jsou mistr houslař Vladimír Pilař, zakladatelé moderní chirurgie Jaroslav Procházka a Rudolf Petr, předseda okresního sdružení Konfederace politických vězňů Karel Páral a spisovatel a diplomat Viktor Fischl. "Ulrichova cena by měla být jakousi 'hradeckou nobelovkou'," podotýká Gregar.
Držiteli Primus inter pares se stali například sbormistr Jitra Jiří Skopal, sportovní trenér Jiří Formánek či předseda hradecké pobočky Masarykovy společnosti Jiří Doležal.

I komise může být subjektivní

U kulturní ceny může navrhnout každý každého. "Rád říkávám, že se může stát i to, že manželka navrhne svého manžela za to, že dobře zpívá v koupelně. Pak by měla komise posoudit, zda pěvecký výkon ve sprše je opravdu tím počinem roku, nebo zda se událo něco podstatnějšího, třeba v Klicperově divadle," usmívá se Gregar.
I komise vyhlašující nominace může být subjektivní. Právo na závěrečný ortel, i když nominace už změnit nemůže, má radnice, která ceny podle zákona o obcích udílí.
Odráží se v cenách skutečný kulturní život města? "Nemusí, protože jde o občanské návrhy. Odráží bezpočet nominací na Oscara pro Pána prstenů skutečnou úroveň kinematografie?" uvažuje Gregar, "jde o nesrovnatelné věci. Vždycky hraje roli subjektivní názor a atmosféra toho kterého roku. Není to přesně změřitelné. Každá cena je podle mne odrazem vnímání nominačních komisí. Vždycky jsem usiloval o to, aby v komisích byli píšící novináři, kteří dané obory dobře znají."
Hradeckou múzu - obraz hradeckého malíře Jiřího Šindlera - v minulosti získali například Klicperovo divadlo a režisér Vladimír Morávek, nakladatelství Garamon, režisér Josef Krofta Divadlo Drak za projekt Mor na ty vaše rody či Vladimír Renčín.

Co řekli laureáti:

* Jiří Doležal, předseda hradecké pobočky Masarykovy společnosti, laureát ceny Primus inter pares 2003: Nikdy jsem nebyl a nejsem za dobře s papaláši, ale nakonec mě potěšilo, že konšelé královského věnného města, kde jsem od svých devatenácti nebyl, uznali práci, kterou tu Masarykova společnost dělá.

* Karel Páral, předseda okresního sdružení Konfederace politických vězňů, laureát Ceny Dr. Františka Ulricha 2002: Bylo to pro mne obrovské překvapení, protože ani ve snu jsem nečekal, že bych mohl takové ocenění dostat. Viděl jsem, kolik osobností bylo spolu se mnou navrženo, takže moje pozice lehká nebyla. Ale stalo se. Cenu beru, a to jsem při převzetí také řekl, jako ocenění všech bývalých politických vězňů z Hradce Králové a samozřejmě všech hradeckých občanů, kteří byli po čtyřicet let komunismu šikanováni a pronásledováni pro svůj původ, víru a přesvědčení. S nimi se o cenu dělím.

* Vladimír Pilař, mistr houslař, laureát Ceny Dr. Františka Ulricha 2000: Byl jsem cenou velmi překvapen. Když jsem si představil, že ji přede mnou podrželi lidé, kterých si nesmírně vážím, byl jsem dojat. Jako rodilý Hradečák a velký hradecký patriot nevím, co bych ještě mohl chtít.

* Ladislav Zeman, Klicperovo divadlo, které získalo tři Hradecké múzy (v roce 1995 ji získal Zeman, dva roky později Vladimír Morávek za projekt Noci antilop a loni samotné divadlo): Myslím, že je to právem. Může to znít neskromně, ale podle mě si to všichni lidé z divadla zaslouží, je to morální satisfakce za to, co dělají.

* Jiří Skopal, sbormistr Jitra, laureát ceny Primus inter pares 2000: Určitě je to cena pro celý sbor Jitro i ostatní zpívající děti v Hradci Králové.

Petr Marecek - MF DNES (18. 2. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout