> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbor Boni pueri odlétá ke kanadské hranici

Český chlapecký sbor zazpívá dnes v Trutnově, v neděli v Hradci a pak se vydá na největší turné po USA

Hradec Králové - Koncertním diářem Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové by měla zalistovat každá celebrita z českého showbyznysu, která si zakládá na tuzemské slávě: dnes Trutnov, v neděli Hradec Králové - a pak Spojené státy americké.
Těleso, díky němuž znají siluetu s Bílou věží a chrámem svatého Ducha - ač je pořadatelé nutí, aby se na propagační materiály fotilo s Hradčanami - v Evropě, USA i v Orientu, se totiž vydá na své zatím nejdelší americké turné od kanadských hranic přes Colorado po San Francisko a Washington. Tím však letošní diář nekončí.
Předtím respektovaný sbor nabídne svůj program, s nímž odlétá za moře, v trutnovském Národním domě a v hradeckém Klicperově divadle. Má název Boni pueri na cestách.
"Bude to vlastně generálka na Ameriku, kam odlétáme ve středu," říká sbormistr Jakub Martinec.

Od gregoriánských chorálů po Hádej, Matyldo

Koncert má tři části a troje kostýmy. V první, jíž sluší dlouhá roucha, nazvané Evropská klasická hudba, zazní gregoriánský chorál Pueri Hebraeorum, Dies irae z Mozartova Requiem, Goin' Home z Dvořákovy Novosvětské i Händelovo Hallelujah.
Ve druhé se chlapci obléknou do národních krojů a zazpívají české, moravské a slovenské lidové písně. Poslední set S muzikou kolem světa připomíná "broadwayskou" show s cylindry, neboť v nich nechybí muzikálové kousky, brazilská samba, japonská píseň So-Ran Bushi ani australská lidovka Waltzing Matilda neboli dobře známá Hádej, Matyldo od Karla Hály. "V Hradci jsme úmyslně zvolili divadlo, aby vynikly také choreografie," podotýká Martinec.

Sedm týdnů a v nich čtyřicet koncertů

Americké turné, na němž zpěváky doprovodí klavírista Vilém Valkoun, začne 23. ledna u velkých jezer na kanadské hranici. Boni pueri procestují deset států přes středozápad až do Colorada a profesionální šňůra vyvrcholí na západním pobřeží v Kalifornii.
"Cesta potrvá sedm týdnů a čeká nás čtyřicet koncertů ve velkých sálech a chrámech. V San Francisku vystoupíme ve slavné Grace Cathedral a poslední koncert bude na východním pobřeží na české ambasádě ve Washingtonu. Až na jedno dvě místa jde o samá nová města, kde jsme ještě nebyli. Poprvé nás tam posílá americká agentura ve spolupráci s Arco Divou, takže tam tentokrát jedeme jako profesionálové. Nejde o žádný výměnný zájezd," vysvětluje sbormistr.
Americká agentura už má pro Boni pueri připraveno další turné na rok 2005.
"Už mají nasmlouváno osmadvacet vystoupení. Čekáme s podpisem smlouvy, až jak dopadne letošní zájezd a jaká bude jeho organizace. I když víme, že jde o spolehlivou agenturu s výbornou pověstí, chceme počkat," říká šéf Boni pueri sbormistr Pavel Horák, který si vzal na starost asijské výjezdy.
"Nerad bych skončil jako senilní stařík, s nímž by sbor zemřel. Jakub byl do prvního Japonska můj asistent, dnes jsme partneři. Do Ameriky letí i Jakubův asistent Martin Sedláček. Chci, aby před sborem stáli a měli prostor mladí lidé, aby to byla týmová práce, která nestojí a nepadá s jedním člověkem," říká Horák.

Aby chlapci nezpustli

Zpěváci vzešlí ze školy chlapeckého sborového zpěvu při Boni pueri se na koncertech střídají, nyní do USA jede osmadvacet nejlepších zpěváků, třetina uvidí Ameriku poprvé. "Bude to pro ně nové stejně jako pro nás, protože takhle dlouhou cestu děláme poprvé," doplňuje Martinec.
Posledních čtrnáct dní bude sbor doprovázet Česká televize. Pavel Horák se za ním vprostřed turné vydá jen "na otočku" s vizážistkou Lucie Bílé Helenou Dostálovou, která zpěváky ostříhá. "Budou pryč dlouho, tak nesmí zpustnout a vrátit se jako hippies. Pořídili jsme jim i nové zimní vycházkové oblečení, vždyť odletí v tuhých mrazech a vrátí se na jaře," usmívá se Horák.
Boni pueri se vrátí 7. března. Den před tím odlétne Pavel Horák do Bruselu na setkání čtyř sbormistrů z celého světa.
"Příští rok tam vystupujeme s Vánočním oratoriem Johanna Sebastiana Bacha v rámci velkého bachovského festivalu, který pořádá Evropská unie. Kromě nás na něm vystoupí chlapecké sbory z Oxfordu, Wiensbacheru a Rigy," říká Horák.

Rok ve znamení baroka

V dubnu sbor s hradeckou Filharmonií uvede Mozartovo Requiem, to zopakuje i v pražském Obecním domě s Musicou Floreou. S ní pak ve Španělsku představí barokní dílo Jana Dismase Zelenky Sub Olea Pacis, jehož nahrávka získala loni na veletrhu gramofonového průmyslu MIDEM v jihofrancouzském letovisku Cannes v kategorii vokální hudby 17. a 18. století prestižní mezinárodní cenu Cannes Classical Awards.
"V květnu Zelenku zazpíváme na Pražském jaru i na čtyřech německých koncertech v Berlíně, Mnichově, Lipsku a ve Wiesbadenu. Dostali jsme se také do projektu České sny, který zaštítili Magdaléna Kožená a Václav Havel. Jsme rádi, že nás vybrali a že můžeme s vynikajícím varhaníkem Jaroslavem Tůmou připravit Zelenkovy Nešpory. Celý rok budeme žít barokní muzikou," říká Martinec.
Dobrou zprávu dostal Pavel Horák na Štědrý den - Japonci potvrdili další turné v roce 2005. "Čekáme také na manažery z Číny a Koreje, kam bychom měli vyrazit v létě. Vypadá to, že toho máme moc, ale dvě skupiny to zvládnou. Kluků máme hodně, tak můžeme postavit dva sbory stejné kvality. Chceme, aby si zazpívali všichni, ale nechceme je přetěžovat," prozrazuje sbormistr. Těleso čekají i koncerty s Lucií Bílou a řada benefičních vystoupení.
Pro Hradec Králové Boni pueri, kteří loni vydali pro Supraphon svoji jedenadvacátou desku, chystá s americkými partnery na červenec Světové setkání chlapeckých a mužských sborů.

Petr Mareček - MF DNES (16. 1. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout