> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Nová sezona Filharmonie slibuje velké zážitky

Hradec Králové - Nadcházející sezonou 2003/2004 začne královéhradecké Filharmonii další čtvrtstoletí existence. Těleso svůj koncertní plán přizpůsobilo řadě výročí významných českých skladatelů, díky nimž se o roce 2004 mluví jako o Roku české hudby, a nezapomnělo ani na závažné kusy světové hudební literatury.

"Největší pozornost poutá stoleté výročí úmrtí Antonína Dvořáka. V šestadvacáté koncertní sezoně proto Filharmonie připomene Dvořákovo dílo na osmi koncertech. Vedle souborného provedení populárních Slovanských tanců se jako zvláště atraktivní a posluchačsky vděčný počin jeví zařazení všech velkých Dvořákových instrumentálních koncertů - houslového, violoncellového i klavírního. Smuteční symfonií Asrael bude zastoupen Josef Suk a samozřejmě nebudou chybět ani Novák, Janáček a Martinů," říká dramaturg královéhradeckého tělesa Marek Hrubecký.

Filharmonie opět sází na zvuk velkého orchestru a na rozsáhlá, emocionálně silná a filozoficky závažná díla: Lisztovu Dantovskou symfonii, Brucknerovu Sedmou symfonii, která je brána jako panychida za Wagnera, Straussova Dona Quijota či severským patosem nosnou Sibeliovu 2. symfonii.
"Výjimečné zážitky slibují koncerty se smíšeným sborem Jitro v Magnificatech od Vivaldiho a Bacha a s Českým chlapeckým sborem Boni pueri. Ten se objeví v Mozartově Requiem," říká Hrubecký. Při zahajovacím koncertě 10. září, který zároveň otevře 6. ročník festivalu Hradecké hudební dny, vystoupí těleso s Kühnovým smíšeným sborem v Orffově proslulé Carmině Buraně. Tu Filharmonie uvede i 3. září na Kunětické Hoře.

Z klíčových děl 20. století hradecký orchestr připravuje Góreckého Symfonii žalostných písní a Bartókův Koncert pro orchestr.

Šéfdirigent Ondřej Kukal, který se představí také jako skladatel premiérou Písně vojína šílence, pozval i řadu sólistů, například houslistky Gabrielu Deméterovou a Janu Vlachovou, violoncellisty Davida Grigoriana a Jana Páleníčka, klavíristy Lukáše Vondráčka a Roberta Kolínského. "S čerstvou novinkou, symfonií Globus Lukáše Hurníka, bude hostovat Středoevropský soubor bicích nástrojů DAMA DAMA. Pěveckou jedničkou bude Roman Janál. Moderní dynamické dirigenty střední generace zosobňuje šéfdirigent Kukal i Kanaďan Kerry Stratton, zkušenostmi posvěcené kreace garantují nestoři dirigentské taktovky František Vajnar a Martin Turnovský," říká dramaturg.

Ke dvěma abonentním řadám přibude novinka - cyklus Mezi proudy. "Už tradičně některé festivaly nabízejí večery věnované historii tanga nebo cikánským houslím. V abonentním předplatném Filharmonie mezi tyto žánry míří koncerty Hradišťanu, filmová hudba pro Panovu flétnu nebo pořad věnovaný Edith Piaf a francouzským šansonům," říká Hrubecký.

Petr Mareček - MF DNES (13. 8. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout