> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Všeň i hrad Valdštejn ožijí kulturou

Servis na léto

Všeň, Valdštejn - Dvě akce, plné hudby, zpěvu či divadla se v nejbližších dnech konají v obci Všeň a na hradě Valdštejn. Zatímco Všeňské kulturní léto přinese například dechovou hudbu a vystoupení sborů Severáček či Boni Pueri, pořadatelé Valdštejnského hudebního léta pozvali na sérii koncertů soubor Hrádecké komorní tucteto.

Všeňské kulturní léto

Tradiční akce s názvem Všeňské kulturní léto začíná dnes v obci Všeň. Potrvá tu až do neděle a diváci se dočkají koncertů dechových kapel, pěveckých sborů, divadelních představení a výstav. "Letos se koná Všeňské kulturní léto už pošesté," uvedl všeňský starosta Ivan Herbst. Celou událost dnes v 15 hodin zahajuje malý festival Divadelní Ploukonice dětem. Ve všeňském sále U Loudů sehraje soubor Válkovo kočovné divadlo pohádku Čert to nikdy nemá lehké. Zítra se pak, opět od tří odpoledne, představí hned dva herecké spolky: Divadlo Na Cestě s inscenací Jak šel Honza do světa a soubor Veselá a pohádka Bludička. Program festivalu doplní ještě výstavy divadelních loutek. "Divadlo má v Ploukonicích, které jsou součástí Všeně, již velmi dlouhou tradici. Právě ULoudů se hrávalo divadlo již počátkem minulého století a dlouho tu působil ochotnický spolek. Ten zanikl až v osmdesátých letech," podotkl Herbst.
V pátek si mohou Všeňští poslechnout sborový zpěv: v místním chrámu svatého Filipa a Jakuba zazpívá od 16 hodin známý chlapecký sbor Boni Pueri. Koncerty dechovek pak přinese sobotní odpoledne. Ve dvě hodiny začíná v přírodním amfiteátru Kopanina pětadvacátý ročník přehlídky dechových kapel. Postupně se na jevišti objeví domácí Dechová hudba Český ráj, Mladoboleslavský žesťový soubor, Plechařinka, Regionální kapela z Markvartic, Turnovanka a Posádková hudba z Hradce Králové. V rámci festivalu uvidí lidé také show mažoretek z Lomnice nad Popelkou.
Závěr letošního Všeňského kulturního léta obstará liberecké pěvecké těleso Severáček. Zazpívá v chrámu svatého Filipa a Jakuba od čtyř hodin odpoledne. "Mladí zpěváci z Liberce tu vystoupili i vloni. Tehdy jsme jejich koncertem oslavili dokončenou renovaci kostela," vzpomíná Herbst. Od pátku až do neděle si mohou diváci od 13 do 18 hodin prohlédnout i dvě výstavy ve všeňské základní škole. První představuje krásu regionu Pojizeří, druhá pak seznamuje s historií Všeně a jejích osad. "Materiály pro výstavu poskytl obecní archivář Jan Václav Egrt," uzavřel Herbst.

Valdštejnské hudební léto

Skladby různých historických období a hudebních žánrů zahraje na hradě Valdštejn kapela Hrádecké komorní tucteto, vedená Tomášem Vespalcem. Dnes, a pak 4., 5. a 6. července, se uskuteční krátké koncerty. Začnou vždy v 11, 12, 14 a 15 hodin. "Vstupné je dobrovolné," upozornil kastelán Valdštejna Ladislav Koucký. Kapela připravila i dva velké večerní koncerty. Jeden se konal včera, druhý bude následovat v sobotu od 18 hodin.
Řada kulturních akcí čeká návštěvníky Valdštejna po celé prázdniny. Od 25. do 27. července tu budou koncertovat muzikanti z Pele Mele Quintetu, jedenáctý až sedmnáctý srpen patří libereckému Vokálnímu oktetu. Po celý měsíc, od 22. července do 24. srpna, budou na hradu vystupovat umělci z pardubické skupiny historického šermu Pernštejni.

Jan Mikulička - MF DNES (2. 7. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout