> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Lucie Bílá se do Kašperských Hor těší

Pomoc, kterou královna českého popu, zpěvačka Lucie Bílá poskytuje kostelu sv. Mikuláše v Kašperských Horách, se už pomalu stává tradicí. V srpnu přímo v kostele vystoupí s koncertem, jehož výtěžek poputuje ve prospěch záchrany této unikátní památky, která reprezentuje vrchol architektury raného středověku. Pomocnou ruku Lucie podává Kašperskohorským už třetím rokem, a to nejen konkrétními penězi, ale vždy i impulsem vedoucím ke zvýšení zájmu o tento architektonický skvost.

V kostele sv. Mikuláše koncertovalo už více umělců, kteří si kromě velice působivého, trochu tajemného chladného prostředí pochvalují také výtečnou akustiku. Je prý jednou z nejlepších v celé republice a díky ní by se hřbitovní kostel mohl stát ideálním místem pro pořizování nahrávek. I ta už se tam uskutečnila.

Těšíte se na své diváky a posluchače v Kašperských Horách?

"Jistě, a těším se i na prostředí, v němž se koncert uskuteční. Mám moc ráda tyto akce v kostele sv. Mikuláše, který byl stavěn, jak jsem se dozvěděla, v téže době jako Karlův most v Praze."

Jaký program a jakého hosta jste pro letošní rok přichystala? Předloni s vámi zpíval královéhradecký chlapecký sbor Boni Pueri a loni jste pozvala kytaristu Lubomíra Brabce...

"Ráda bych posluchačům představila svůj recitál. Mým hostem letos bude Petr Malásek, který hraje na elektronické varhany. Koncerty se budou konat dva, v sobotu 2. srpna od 17 a od 20 hodin."

Chystáte se na Šumavě strávit část své dovolené?

"Ještě nevím. Připravuji totiž se svými přáteli, skladatelem Ondrou Soukupem a textařkou Gábinou Osvaldovou, novou desku. V současné době je již hotovo pět písniček, ze kterých mám velkou radost."

Čím to je, že se tak ráda vracíte na Šumavu?

"Velice jsem si ji oblíbila - mám ráda její rozlehlé pláně i potoky obrostlé koberci mechů a kapradím. Nezaskočí mě ani déšť. Mám ráda i mlhy nad slatěmi a vůbec to neopakovatelné kouzlo. Moc mě uklidňuje."

K Šumavě neodmyslitelně patří také turistika. Dáváte přednost kolu, nebo pěším túrám?

"Jak kdy. Baví mě jezdit na kole, ale když rostou houby, neznám větší radost než s Filípkem houbařit. Chtěla bych tam také navštívit své přátele, a tak nevím, kolik mi na sportování zbyde času."

Je málo umělců, kteří se tak rozsáhle jako vy věnují charitativní činnosti - od pomoci postiženým dětem až po záchranu kulturní památky. Jakým způsobem si vybíráte, komu a kde podat pomocnou ruku?

"U mě je to vždy otázka citu. Současně však dbám na to, aby tato moje práce měla konkrétní smysl a nebyla jen prázdným gestem."

Klatovský deník (24. 6. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout