> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri vydali profilové album a chystají velký festival

Hradec Králové - Diskografie Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové u Supraphonu už sice čítá sedm alb, ale teprve to sedmé, které vyšlo na konci května, je ryze profilové. Vydavatele k tomu přivedl platinový úspěch loňské vánoční desky, na níž hostovali Karel Gott, Lucie Bílá či Pavel Šporcl, prodejci však mluvili jasně: "Chceme Boni pueri, ale samostatně!"

Proslulý sbor, který loni v létě projel Japonsko, Koreu a Spojené státy, se těší z desky a chystá na příští rok v Hradci Králové Světový festival chlapeckých a mužských sborů. Radost z úspěchů však sbormistrům Pavlu Horákovi a Jakubu Martincovi trochu zkalila zpráva o zrušení prestižní sborové přehlídky na Tchaj-wanu kvůli nebezpečí viru SARS, na kterém měli kluci z Boni pueri hostovat.

Boni pueri jsou jediným sborovým tělesem v republice, které má u Supraphonu profilovou desku. "Pro nás je to hrozně cenné, protože jde o sedmé cédéčko, které jsme u něj během asi čtyř let vydali. Vydavatel našemu albu říká Best of Boni pueri, neboť mapuje naši činnost za poslední tři roky," říká Pavel Horák. Na desce jsou jak klasická čísla, jako Pueri hebraeorum, Eccho, Personent hodie, Hallelujah či úprava Dvořákova Larga ze symfonie Z Nového světa Goin'Home, tak moravská lidová Ó, lásko, australská Waltzing Matilda, Sakura z Japonska i směs z amerických muzikálů, do níž se vešly standardy Chattanooga Choo Choo, Hello Dolly, Over the Rainbow, I got Rhythm či Somewhere.

"Vůbec jsme netušili, že by o to mohl být zájem, cédéček je na přesyceném trhu strašně moc. Asi je to díky vánoční desce, která byla platinová. Prodejci však chtěli jen Boni pueri. Neznám žádný jiný český sbor, na kterém by firma vyžadovala, aby vydal profilovou desku. To nás moc těší, navíc jde o vážnou muziku, a ne o žádnou estrádu," míní Horák.

"Náš sbor je zaznamenán již na mnoha nahrávkách a v rozmanitých projektech. Ale aby si nahrávací společnost vybrala čistě sborové cédéčko, to je opravdu ojedinělé," dodává Horákův kolega Jakub Martinec. Nedávno v Praze desku pokřtil místo nemocné Gabriely Beňačkové tenorista Štefan Margita. "Supraphon na nás nyní sází jako na svou jedničku a asi dělá dobře, protože máme zprávy, že po několika prvních dnech prodeje je naše deska nejprodávanější z vážné muziky," podotýká Horák. "Rád bych věděl, kdo to kupuje, vždyť sborový zpěv je menšinový žánr," usmívá se Martinec.

V červenci měl sbor odjet na Tchaj-wan, kde se měl představit jako "hudební ambasadoři České republiky" na tamním festivalu a zazpívat v několika městech během následného turné. Škrt přes rozpočet však udělal virus SARS. "Je to prestižní festival, na nějž se nelze přihlásit, záleží jen na pořadatelích, koho pozvou. Když jsme v dubnu jednali o odjezdu, virus na Tchaj-wanu sice ještě nebyl, ale báli jsme se. Nakonec se organizátoři s námi dohodli, že tam pojedeme příští rok. Stejně jako my zrušili svou účast i umělci z Itálie a Německa," říká Martinec. "Dnes je to nejkrizovější oblast. I rodiče nám řekli, že by se asi poprvé báli děti pustit," připomíná Horák. Jde o druhé turné ze sta odzpívaných, které sbor musel zrušit. Předloni po událostech z 11. září odvolali zájezd do Argentiny. V době plánovaného turné se navíc Argentina propadla do těžké hospodářské krize.

O zájezdy však letos Boni pueri nepřijdou. Jedna skupina odjede jako host v červenci na italský festival zasvěcený Giuseppemu Zeliolimu. "Kromě samostatných koncertů s duchovní hudbou tam zahájíme festival, když s italskými symfoniky uvedeme Requiem Gabriela Faurého," plánuje Martinec. Sbor dále čeká české turné k nové desce a koncerty ve Francii, příští rok v lednu opět zamíří na sedm týdnů do Spojených států amerických. "Bude to naše asi vůbec nejdelší turné po jedenácti státech unie. Už dnes víme, že se některé koncerty v roce 2004 začínají vyprodávat. Do září musíme mít kompletní sestavu a přesně určený repertoár," říká Horák.

Boni pueri se už dvakrát zúčastnili Světového setkání chlapeckých a mužských sborů v USA. Nyní se rozhodli příští rok přenést celou akci do Hradce Králové. "Američani se kvůli teroristickým útokům bojí shromáždit na jednom místě stovky lidí z celého světa, tak se rozhodli festival přenést do Evropy. Je nám ctí, že oslovili právě Boni pueri. Chtějí se podívat, v jakém prostředí žije a tvoří jejich konkurence," vypráví Pavel Horák. Hradec tedy čeká v příštím červenci desetidenní festival, který organizují a financují Američané. Přijede na sedm set zpěváků. "Koncerty budou v hradeckých chrámech a kostelech, protože velkých moderních sálů s výbornou akustikou mají v USA mraky. Spíše jim chybí historické budovy," vysvětluje Horák.

Finále pak bude v pražském Rudolfinu. "Měla by to natáčet i Česká televize. Hradec padl Američanům do oka nejen kvůli nám, ale i proto, že je pro ně bezpečný," říká Martinec, který se nejvíce těší na vynikající černý sbor z Harlemu.

K Boni pueri patří i škola chlapeckého sborového zpěvu, ta se v Hradci Králové 22. června představí v programu Máme rádi zvířata s hostem Jitkou Molavcovou. "Je to koncert našich nejmenších zpěváků," připomíná Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (3. 6. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout