> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Výroční ceny města HK za rok 2002 uděleny

Hradec Králové - Ve středu 16. dubna se sešli na svém mimořádném zasedání královéhradečtí zastupitelé. Tentokrát je ale nerozdělovaly stranické půtky ani problémy města. Cílem jejich setkání bylo určit letošní lauretáty Výročních cen města Hradec Králové.
Krátce po osmnácté hodině začalo hlasování. A o hodinu později naplněná Městská hudební síň již bouřlivě aplaudovala vítězům. Držitelem "Hradecké múzy" za rok 2002 se stalo Klicperovo divadlo. Před středečním večerem získalo řadu nominací na Ceny Thálie či Ceny Alfréda Radoka. Ale teprve v souboji o hradeckou kulturní cenu divadlo triumfovalo vedle Českého chlapeckého sboru Boni Pueri a Muzea východních Čech.

Nejlepším sportovcem Hradec Králové a držitelem "Hradecké kulturní ceny" se stal Leoš Hlaváček, člen vítězného družstva skeetařů na mistrovství světa v Lahti. Dalšími kandidáty byli Hláváčkův kolega z mistrovského družstva střelců Jan Sychra a Tomáš Mužík, bronzový na juniorském mistrovství světa v Jižní Koreji.

Jak jsme již informovali, laureáti nejprestižnějších ocenění byli zvoleni dříve. Cenu "Primus Inter Pares" převzali dvě vyjímečné osobnosti. Jiří Doležal je předsedou Masarykovy společnosti a v době totality organizátorem a členem uskupení usilujících o demokracii. Zdeněk Formánek zasvětil svůj život sportu. Kdysi ligový basketbalista, později vynikající trenér a skvělý člověk.

Nejvyššího uznání, "Ceny Dr. Františka Ulricha", se dostalo loni devadesátiletému spisovateli Dr. Viktoru Fischlovi. Za války pracoval jako tajemník Jana Masaryka. Královéhradecký rodák žije trvale v Jeruzalémě. V roce 1991 byl vyznamenán Řádem T.G. Masaryka. O rok později se stal čestným občanem Hradce Králové. Je držitelem řady dalších uznání.

Symbolické výroční ceny města Hradec Králové Hradecká múza a Hradecká sportovní cena, stejně jako nominačních grafických listů, jsou dílem královéhradeckého malíře Jiřího Šindlera. Cena Primus Inter Pares je motivována dílem Stanislava Suchardy z průčelí Muztea východních Čech. Cena Dr. Františka Ulricha představuje stylizovaný portrét legendárního starosty města. Obě bronzové plastiky vytvořil akademický sochař Roman Richtermoc z Hořic.

V programu účinkoval Smíšený sbor Jitro a Garda města Hradec Králové. Mezi diváky slavnostního večera bylo možné vidět celou řadu osobností hradeckého života. Překvapením byla herec Pavel Liška.

www.hka.cz (17. 4. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout