> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradec rozdělil výroční ceny

Klicperovo divadlo poprvé oceněno jako celek

Zpěv Smíšeného sboru Jitro a vytrubování Gardy města navodilo ve středu večer v hradecké Městské hudební síni slavnostní atmosféru, při které byly důstojně předány výroční ceny Hradce Králové za minulý rok.

Cenu Dr. Františka Ulricha, udělovanou za celoživotní dílo, získal zřejmě nejslavnější hradecký rodák současnosti - spisovatel Viktor Fischl. "Děkuji za velikou poctu, kterou jste mi vy a zastupitelé Hradce Králové udělali udělením ceny, pojmenované po starostovi Františku Ulrichovi. Osobně si ho pamatuji a jeho práce si nikdy nepřestanu vážit," stojí v dopise devadesátiletého Viktora Fischla primátorovi Oldřichu Vlasákovi. Spisovatel a bývalý izraelský diplomat, ve světě známý pod přijatým jménem Avigdor Dagan, v něm omluvil svou nepřítomnost na předávání cen. Žije dnes v Izraeli a jen závažné onemocnění jeho ženy mu neumožnilo opustit Jeruzalém.

Jak se stát hvězdou

"V životě je to je pro mne nejvyšší ocenění," svěřil se dojatý laureát ceny Primus inter pares Zdeněk Formánek, v mládí nadějný ligový hráč basketbalu. Po vážném úrazu musel ukončit aktivní kariéru, naplno se však začal věnovat trenérské činnosti. "Mám několik zásad, které svým mladým svěřencům připomínám. Chceš-li být například hvězdou, musíš dřít a snažit se, když ostatní odpočívají," prozradil. Dokladem jeho úspěšné vychovatelské činnosti, v níž nekladl důraz pouze na vzdělání a sportovní dovednosti, ale i na morálku, charakter a vztah ke kolektivu, je řada sportovců - reprezentantů. Druhým laureátem ceny Primus inter pares, symbolizované bronzovou plastikou inspirovanou sochou Stanislava Suchardy z průčelí muzejní budovy, se stal předseda Masarykovy společnosti v Hradci Králové a místopředseda Klubu Milady Horákové Jiří Doležal. Oceněna byla jeho celoživotní snaha o demokracii. "Hradeckého patriota nemůže nepotěšit, když nějakými záhadnými silami dojde k uznání jeho celoživotního snažení," přiznal skromně. Do rodného Hradce se vrátil po téměř čtyřiceti letech a neúnavně začal organizovat řadu kulturně vzdělávacích akcí. Ceněn je zejména cyklus přednášek o moderní české historii.

Cílem nejsou jenom ceny

Hradeckou múzu získal kolektiv Klicperova divadla (spolunominováno Muzeum východních Čech a chlapecký sbor Boni Pueri). Ředitel divadla Ladislav Zeman po vyhlášení výsledků hlasování městských zastupitelů nešetřil spokojenými úsměvy. "Po dvou individuálních Hradeckých múzách (režiséru Vladimíru Morávkovi a řediteli Ladislavu Zemanovi) to je první cena pro divadlo jako celek," připomenul Zeman. Loňský rok hodnotí jako úspěšný. Odrazem vysoké umělecké úrovně divadla je izisk třetího titulu pro nejlepší divadlo roku uděleného Nadací Alfreda Radoka, Ceny Thálie herečce Petře Výtvarové, řada dalších nominací a zejména samotný repertoár divadla, mj. inscenace Racek či Písek. Poblahopřát oceněnému divadlu přišel i ředitel nominovaného Muzea východních Čech Zdeněk Zahradník. "Nemrzí nás, že jsme nakonec Hradeckou múzu neobdrželi, naopak blahopřejeme úspěšnějším," řekl Právu. "Cílem není zisk ceny, ale snažíme se dělat svou práci dobře a jsme rádi, když se líbí a přináší potěšení," odpověděl na otázku, co muzejníci udělají, aby příště byla múza jejich. Vyhlašovatelé cen obdrželi od hradecké veřejnosti osmdesát písemností se 123 návrhy kandidátů na jednotlivé ceny. Konkrétně osmnáct návrhů na Hradeckou kulturní cenu, čtyřicet tři na Hradeckou sportovní cenu, dvaadvacet osobností bylo navrženo na cenu Primus inter pares a osm na Cenu Dr. Františka Ulricha.

Míla Žáková - PRÁVO (18. 4. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout