> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Představujeme kandidáty výročních cen

Termín vyhlášení výročních cen města Hradec Králové se blíží. V únoru proběhla jednání komitétů pro udílení výročních cen a navrhla tři kandidáty v kultuře i ve sportu. Rada města návrh přijala a doporučila k projednání na slavnostním zasedání městského zastupitelstva. Uskuteční se ve středu dne 16. dubna.

Už zítra ale hradecké zastupitelstvo bude schvalovat osobnosti, navržené na "Cenu Dr. Františka Ulricha" a cenu "Primus inter pares". Profily těchto laureátů za rok 2002 vám přineseme později, dnes si představíme kandidáty dalších dvou výročních cen města Hradce Králové.


"Hradecká múza"
O tuto nejstarší z cen (uděluje se od roku 1993) - kulturní cenu za rok 2002 se na základě návrhů občanů města ucházejí:

Český chlapecký sbor Boni Pueri - V roce 2002 sbor mj. uskutečnil vysoce ceněná turné po Japonsku, Koreji a Spojených státech amerických. V Holandsku opět uvedl Matoušovy pašije, natočil nové profilové CD pro americký trh a skvělé vánoční CD, za něž získal Platinovou desku Supraphonu. Za zaznamenání stojí i činnost Školy chlapeckého sborového zpěvu, která je součástí činnosti sboru.
Hradeckou múzu Boni Pueri získali již v prvním roce jejího vyhlášení (1993), za rok 2000 pak byli znovu v nominaci.

Klicperovo divadlo - v uplynulém roce potřetí získalo titul "Divadlo roku", který uděluje Nadace Alfréda Radoka. Herečka Klicperova divadla Petra Výtvarová získala Cenu Thálie a konečně za inscenaci Racka dostalo Klicperovo divadlo hlavní cenu na festivalu "Na hrabici" v Českém Těšíně. Jako jediné činoherní divadlo reprezentovalo českou kulturu v rámci projektu Česká sezóna ve Francii, a to představeními Tří sester a Racka.
V minulosti Klicperovo divadlo získalo nominaci jen jednou, za rok 2000, ocenění ale dostal jeho ředitel Ladislav Zeman za rok 1995 a dvorní režisér Vladimír Morávek za rok 1998. Nominace pak ještě znovu Vladimír Morávek (1997) a herečka Pavla Tomicová (1999).

Muzeum východních Čech - V roce 2002 byla po několikaleté náročné rekonstrukci znovu otevřena historická budova muzea v Hradci Králové na slavnostním Muzejním soirée. Muzeum východních Čech zpřístupnilo další, dosud neužívané prostory. Dalšími výstavními akcemi, např. instalací "Šperk - kov - kámen", IV. ročníkem mezinárodního bienále Humorest 2002, výstavou historických vedut "Grafické vyobrazení Hradce Králové 17.- 19. století" se muzeum připojilo k oslavám 777. výročí města, které ve výstavní činnosti vyvrcholily výstavou "Nejstarší privilegia města Hradce Králové".


"Hradecká sportovní cena"
Na tuto cenu, udělovanou od roku 1997, tentokráte aspirují tři muži.

Střelec Leoš Hlaváček. V roce 2002 vybojoval v soutěži jednotlivců mnoho vynikajících umístění na závodech Světového poháru. V Sydney se umístil na třetím místě, v Šanghaji byl pátý a v Santo Domingu druhý, podařilo se mu vyrovnat světový rekord a zároveň vytvořil i nový český rekord. Ve finále Světového poháru v italském Lonátu se umístil na 2. místě. Leoš Hlaváček je momentálně ve světovém žebříčku skeetařů na výborném čtvrtém místě.
Na Hradeckou sportovní cenu je nominován poprvé.

Další hradecký střelec Jan Sychra. Na loňském Mistrovství světa ve finském Lahti byl členem českého družstva, které v soutěži skeetařů vybojovalo zlatou medaili. V závodě jednotlivců ve střelbě na skeet obsadil v Lahti čtvrtou příčku a zajistil si tak v předstihu nominaci na Olympijské hry 2004 v Aténách. Na Mistrovství Evropy v italském Lonatu byl Sychra ve střelbě na skeet třetí v soutěži jednotlivců i družstev, přivezl si domů dvě bronzové medaile. Na mistrovství České republiky obhájil spolu s Leošem Hlaváčkem a Lubošem Rychlíkem první místo v kategorii družstev. Na Sportovní cenu byl nominován již za rok 2000.

Judista Tomáš Mužík. V loňském roce překvapil bronzovou medailí, kterou ve váze do 73 kilogramů vybojoval na juniorském Mistrovství světa v Jižní Koreji, kde se zúčastnilo více jak 60 zemí. Ve druhém kole vyřadil i japonského závodníka a favorita soutěže před časovým limitem. Toto významné umístění je současně historickým úspěchem našich juniorů. sbíral v loňském roce úspěchy také na domácí sportovní scéně. Byl nejlepším českým juniorem, překvapivě, ale zaslouženě se stal vítězem ankety Judista roku za rok 2002.
Nominaci získal rovněž poprvé.

Přehled laureátů a nominovaných za celé období udělování výročních cen města Hradce Králové, doplněný o zatím zveřejněné nominace, najdete ZDE >>>

www.hka.cz (24. 3. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout