> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Šumperská klasika zaujala i mladé

Cyklus koncertů vážné hudby Šumperská klasika, který začínal komorními vystoupeními v obřadní síni šumperské radnice, odstartuje v březnu třetí ročník.

Pořadatel cyklu Roman Janků z Agentury J+D se rozhodl, že zdejším posluchačům nabídne mladou nastupující generaci hudebníků, netradiční ansámbly, ale také populární interprety. "Podařilo se oživit pravidelný cyklus koncertů, který v Šumperku vždy byl a patří sem. Posluchači si našli do koncertních sálů opět cestu, a to i do netradičních prostor," říká Janků. Kromě radnice, kde Šumperská klasika začínala, vystupují hudebníci v sále Divadla Šumperk, Okresního vlastivědného muzea a Domu kultury. Po loňských katastrofálních povodních uspořádala Agentura J+D benefiční koncert v kostele svatého Jana Křtitele. Na klasickou hudbu chodí podle Janků stále více lidí. "Věkový průměr návštěvníka už není jen kolem šedesáti let. Na koncerty chodí i mladí lidé, když jim máte co nabídnout. A o to se snažím, aby bylo na co jít," uvedl hlavní pořadatel, který jako violista sám několikrát v rámci cyklu vystoupil. Organizace Šumperské klasiky, která v podstatě ve městě supluje koncerty Kruhu přátel hudby, se daří díky spolupráci s kulturními institucemi a dalšími partnery. "Podporovatelé nám zůstávají věrni, za což jim patří velký dík. Je vidět, že se stáváme prozíravým kulturním společenstvím, protože není umění vydělat peníze a utratit je, ale utratit je dobře. A vložením financí do kultury si zkvalitňujeme život. Hudba patří k psychóznímu druhu odpočinku, proto je v podstatě také k životu svým způsobem potřebná," tvrdí Janků.

Letos nabídka třinácti koncertů
Letos se mohou milovníci vážné hudby těšit na třináct koncertů. Hned na prvním se představí Moravští sólisté Kroměříž a Šumperský dětský sbor. Vystoupení se uskuteční v nevšedních prostorách klášterního kostela, který je již několik let kvůli rozsáhlé rekonstrukci veřejnosti uzavřen. Do Šumperka také zamíří Talichův komorní orchestr s mimořádným koncertem v rámci oslav desátého výročí založení. Největším lákadlem bude pro posluchače nejen klasické hudby Vánoční koncert. Pozvání přijala Lucie Bílá a Chlapecký sbor Boni Pueri. Organizátoři Šumperské klasiky připravili pro letošní ročník dárek návštěvníkům v podobě zvýhodněných abonentních karet. "Zahrnují vstupenky na šest koncertů cyklu, tedy na celé pololetí. Vstupné na koncerty činí dohromady 420 korun. Cena Abonentní karty činí 350 korun, pro důchodce a studenty 250," upřesnil Janků s tím, že díky předplatnému je v podstatě jeden koncert zdarma.

Bára Haušková - PRÁVO (13. 2. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout