> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

S barokním orchestrem Musica Florea vystoupí i Magdalena Kožená

PRAHA - Desáté výročí činnosti připomíná český barokní orchestr Musica Florea koncertním cyklem v historických pražských sálech. Od loňského prosince do letošního 5. dubna jich je naplánováno šest. V úterý 25. února vystoupí sopranistka Susanne Rydénová a na předposledním koncertě 31. března má být hlavním pěveckým hostem Magdalena Kožená.

Souboru dobových nástrojů vedenému Markem Štrynclem získala v lednu nahrávka Zelenkovy korunovační hry Sub olea pacis ve Francii na mezinárodním veletrhu hudebního průmyslu MIDEM prestižní ocenění Cannes Classical Award. V celosvětové konkurenci je to v oboru takzvané autentické interpretace staré hudby první významné ocenění pro české interprety.

Violoncellista Štryncl založil sdružení jako osmnáctiletý student teplické konzervatoře. Stálé jádro nyní tvoří desítka hráčů, vesměs vyškolených v zahraničí.

Musica Florea již za nahrávku duchovní skladby Missa Sanctissimae Trinitatis Jana Dismase Zelenky, pořízenou v roce 1994, obdržela nejvyšší hodnocení francouzského časopisu Diapason. Soubor také doprovodil mezzosopranistku Koženou na její první mezinárodně úspěšné desce s Bachovými áriemi. Byla současně ohodnocena jako nejlepší domácí nahrávka roku 1997.

Záhy po založení se Musica Florea zavedla jako orchestr profesionální úrovně, provozující starou hudbu podle pramenů ve stylu nazývaném rovněž historicky poučená interpretace.

Poslední březnový den s Koženou uvede na Pražském hradě program Folklor a mytologie v hudbě Georga Philippa Telemanna.

Nedávno oceněné zelenkovské album natočila Musica Florea se soubory Musica Aeterna a Ensemble Philidor, se sborem Boni pueri a se sólisty. Porota dala české nahrávce přednost před Händelovým Herculem v nastudování Marka Minkowského i před realizací Bachových Janových pašijí od dirigenta Philippa Herrewegha.

Během let vystoupila Musica Florea na stovkách koncertů doma i v zahraničí. Zmíněný cyklus je první ucelenou koncertní přehlídkou souboru v hlavním městě. Předcházely mu koncerty ohlášené do Dobřichovic, Teplic, Svitav a České Kamenice.

V programech zní i díla znovuobjevených českých autorů z dosud ne zcela vytěžených archivů, například z kroměřížského.

Společně s mezinárodním týmem se orchestr v letech 1999 až 2002 podílel na nastudování barokní opery Castor et Pollux Jeana Philippa Rameaua v pražském Národním divadle.

V roce 2004 se čekají oslavy Dvořákova a Janáčkova jubilea. Štrynclovým záměrem však je připomenutí výročí barokních autorů Bohuslava Matěje Černohorského a Františka Ignáce Tůmy.

ČTK (4. 2. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout