> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Barokní opera Palma ctností sklidila v Cannes palmu vítězství

HRADEC KRÁLOVÉ - Dvě české nahrávky klasické hudby vydané firmou Supraphon získaly na veletrhu gramofonového průmyslu MIDEM v jihofrancouzském letovisku Cannes dvě prestižní mezinárodní ceny Cannes Classical Awards.

Vydavatelství Supraphon uvedlo, že v kategorii orchestrální tvorby 18. a 19. století významné ocenění patří snímku Symfonických variací a Legend Antonína Dvořáka v podání České filharmonie a britského dirigenta Charlese Mackerrase. Ve vokální hudbě 17. a 18. století obdržela stejnou cenu kompaktní deska s nahrávkou korunovační opery největšího českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky (1679-1745) Sub olea pacis et palma virtutis v provedení souborů historických nástrojů Musica florea, Musica aeterna a Ensemble Philidor. Za řízení dirigenta Marka Štryncla sólové party zpívali sólisté v mezinárodní sestavě a Český chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové.

"Klasické" ceny se v Cannes předávají devět let, a to ve spolupráci s několika největšími hudebními časopisy a na základě rozhodnutí mezinárodní poroty. Nominace nejlepších nahrávek je dílem stovek kritiků z řady zemí.

Zelenka svou operu, jejíž název se dá volně přeložit "Pod olivou míru a palmou ctností", zkomponoval k velkolepé korunovaci habsburského panovníka Karla VI. na českého krále v roce 1723.

Novodobá světová premiéra tohoto nepřehlédnutelného díla se ve scénickém provedení odehrála 17. července 2000 ve Vladislavském sále na Pražském hradě a bylo tomu po 277 letech. Na obrovském mezinárodním projektu, který snímala také Česká televize, se podílelo na 150 účinkujících. Supraphon využil příležitosti obnovené premiéry a všechny muzikanty z několika evropských států pozval vzápětí ke studiové práci v Rothmayerově sále Pražského hradu, kde byla pořízena nahrávka, kterou Supraphon vydal v červnu 2001 na dvou CD.

Hradecké noviny (22. 1. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout