> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Lucie Bílá a farář Czendlik proslavili Lanškroun

Lanškroun - „Víte kde leží Lanškroun? Vdávala se tam Lucie Bílá a místní farář je mediální hvězda,“ chlubí se lidé v Lanškrouně snad největší událostí, jakou město v loňské roce zažilo. „Utekla jsem z práce, jen abych to viděla. Je fajn, že na nás zpěvačka nezapomněla. Vždycky, když je s ní někde rozhovor a točí se to kolem jejího manželství, připomene Lanškroun,“ pochvaluje si starší paní. I představitelé města vědí, že vystoupení slavné zpěvačky má pro město cenu k nezaplacení. „Pro mě byl koncert Lucie Bílé na nově zrekonstruovaném náměstí jedním z největších zážitků minulého roku,“ vyjádřil se starosta města Martin Košťál.

Pokud se v Lanškrouně dá najít člověk, který by kritizoval mediální show a davová šílenství okolo Lucie Bílé, nechává si jméno raději pro sebe. „Nikde to nepište,“ upozorňuje starší muž poté, co se nechal slyšet, že celý ten kolotoč městu jen škodí a že by se mělo proslavit jinými činy. Mladé studentky Eva Kachlová a Jitka Dundová jsou však přesně opačného názoru. „Takovou reklamu nám nic jiného nepřinese. Málo se ví ale o tom, že tady má příbuzné třeba Roman Šebrle a jezdí sem častěji než celá Bílá. Je to atlet a takový zájem by o něj nebyl, i když my bychom si určitě daly říci,“ smějí se dívky. Těžko hledat druhé město velikosti Lanškrouna, které se těší takové přízni zpěvačky Lucie Bílé. Místní kostel viděly dokonce milióny televizních diváků, kteří si na Štědrý den nenechali ujít pořad Bílé vánoce Lucie Bílé. Mnohem větší poprask způsobila „tajná“ svatba Bílé a Stanislava Penka letos v dubnu. Svatba se blížila téměř davovému šílenství a lidé nešetřili čas ani peníze a přijížděli dokonce z okolních měst, jen aby viděli svatbu slavných. Zpěvačce a jejímu novomanželovi odpustili i to, že kvůli svatbě začala později rekonstrukce Jiráskova náměstí. Svatbu a dva koncerty v jednom roce v Lanškrouně Bílá uspořádala proto, že se od roku 1998 přátelí s místním farářem Zbigniewem Czendlikem. Přijela zpívat na společný koncert s Boni Pueri, seznámila se s Czendlikem a od té doby místním neuniklo, že mohou zpěvačku občas zahlédnout na faře, nebo naopak místního faráře vidět v pořadech Lucie Bílé. Zpěvačka se stala rovněž patronkou projektu přestavby fary v Žichlínku na dětský domov rodinného typu. Dražba svatebních šatů a benefiční koncert v Lanškrouně počátkem září vynesly domovu téměř milion. K nezaplacení podle některých je však popularita, jakou podobné akce městu přinášejí. „I před svatbou každý věděl, kdo je Lucie Bílá, ale kde leží Lanškroun, to už bylo horší. Po svatbě každý ví, kde se vdávala i co měla k obědu,“ řekl farář Zbigniew Czendlik, který se za dobu svého působení ve městě stal téměř mediální hvězdou a známé osobnosti, novináři a fotografové si u něho podávají dveře. Sama zpěvačka ujišťuje, jak vřelý vztah k Lanškrounu má. „Na Lanškroun a lidičky tady mám ty nejlepší vzpomínky. Tohle místo mám prostě spojené z jedním z nejkrásnějších okamžiků ve svém životě. Měla jsem tady přímo pohádkovou svatbu,“ říká Lucie Bílá.

Eva Malínková - MF DNES (23. 1. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout