> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Divadelní i jazzový festival letos čeká desátý ročník

Proslulých festivalů v kraji je bezpočet od těch kapesních či alternativních až po velké a kultovní. Ovšem jen dva mohou nést přízvisko evropský: Divadlo evropských regionů a Jazz jde městem - oba letos zažijí desátý ročník. K těmto mezinárodním přehlídkám v Hradci Králové letos přibude novinka - unikátní pěvecký festival s názvem Světové setkání chlapeckých a mužských sborů 2004.

Hradec Králové - Začněme divadlem. Přehlídka, která podle kritiků pro české divadlo znamená totéž, co pro film Karlovy Vary, už má pevné datum - 21. až 30. června. Předprodej, který tradičně provází nekonečná fronta, začne v pondělí 10. května v 16 hodin.

Divadelní festival slibuje mnohá překvapení

"Přípravy na jubilejní desátý festival už jedou naplno a lze už nyní slíbit spoustu překvapení i návratů k divadlům, která jsme za posledních deset let mohli v Hradci vidět. Už jsou nasmlouvána divadla z Finska, Švédska, Ruska, Slovenska, Norska, Francie a Anglie. Jednáme s Estonskem, Litvou a Polskem. Čekáme však, jak dopadnou grantová řízení a co si budeme moci dovolit. Jistotou je již vlídnější částka spolupořadatelského magistrátu našeho města a to nám dělá radost. Všechno však neprozradím," říká Ladislav Zeman, zakladatel přehlídky a ředitel Klicperova divadla, které divadelní svátek pořádá s hradeckým Drakem.
Loňská bilance pořadatele ohromila, na sedmdesát produkcí v hlavním programu a na stejný počet představení ve volném programu přišlo na padesát tisíc diváků. "Až mě to trochu děsí," říká ředitel.
K nezapomenutelným vrcholům kromě francouzské herečky Annie Girardotové, která přijela s monodramatem Madame Marguerite, patřila oceněná hradecká trilogie Vladimíra Morávka Čechov Čechům, dále Garderobiér - herecký koncert Martina Huby a Miroslava Táborského - či Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou. Moderní přehlídka oživila staré město, svůj podíl na tom měly i noční recitály Radůzy, Marty Kubišové či Tria Roberta Balzara.
"Ani série populárních nočních koncertů by letos neměla chybět, chystáme mimořádnou výstavu - je toho moc, uvidíme. Potřebujeme však i počasí. To při devátém ročníku bylo přímo zázračné. Snad se podaří i tato tajemná smlouva," usmívá se Zeman.

Jazz půjde městem po desáté a opět s hvězdami

Za dramaturgem moderního jazzového festivalu Martinem Brunnerem už dnes chodí přátelé s otázkou, jak bude desátý ročník vypadat a zda bude v gala.
"Ale já je zrazuju a vysvětluju jim, že to automaticky neznamená, že letošní ročník bude nějak mimořádný. Bude to prostě jen další ročník, jeho úroveň opět bude přímo závislá na finančních možnostech, ze kterých musí dramaturgie vycházet, a ty rozhodně zázračně nenarostou. Také bude hodně záležet na náhodě - třeba někdo hodně dobrý pojede hodně blízko Hradce a bude si chtít hodně moc zahrát a peníze ho ale hodně moc zajímat nebudou," usmívá se Brunner, který v minulosti do Hradce přivezl kolegy Milese Davise Joy DeFrancesca, Dave Liebmana, Miroslava Vitouše, Dave Hollanda, Al Fostera i další jazzové persony Jeana-Luc Pontyho, Jamese Cartera, Joe Zavinula a Billyho Cobhama. Loni hradecký Aldis zcela vyprodal baskytarista Marcus Miller a pro mnohé bylo největším zážitkem uhrančivé divadlo srbského saxofonisty Borise Kovače a jeho La Danza Apocalyptica Balcanica Orchestu.
"Dramaturgii připravuju průběžně, a tak v tuto chvíli uvažuji o jménech muzikantů a kapel, které jsou v říjnu v Evropě na turné. Jsou to například vokální kvarteta Manhattan Transfer nebo New York Voices, které jsem slyšel v Düsseldorfu. To byl mimořádný zážitek a po Marcusu Millerovi by se to docela hodilo. Také sháním kontakt na světového zpěváka Bobby McFerrina. O vystoupení Michela Camila v Hradci jednám už šest let, jednou ho dokonce tento ďábelský pianista na poslední chvíli zrušil. Při návštěvách zahraničních festivalů jsem slyšel řadu skvělých kapel z Evropy a jsou už předjednána vystoupení na hradecké přehlídce třeba italského komponisty a klarinetisty Gianlouigi Trovesiho nebo jeho krajana skvělého trumpetisty Paola Fresu. Také pomýšlím na neuvěřitelného klavíristu Mishu Alperina z Moscow Art Tria. Tři roky je rozjednán koncert Rabih Abou-Khalila či Laurenta De Wilde nebo Louise Sclavise nebo La Companie. Ale nakonec to stejně bude jinak, nechte se překvapit," říká Brunner.
Jedno je jisté, festivalové šestidenní schéma - živelné koncerty v klubech i hospodách a tři galavečery v Aldisu, zůstává pevné. Datum je 18. - 23. října.

Hradec v červenci uslyší i černý sbor z Harlemu

Český chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové, který ve svém žánru patří k naprosté špičce, se už dvakrát zúčastnil Světového setkání chlapeckých a mužských sborů v USA. Loni se sbormistři Pavel Horák a Jakub Martinec rozhodli přenést celou akci do Hradce Králové.
"Američani se kvůli teroristickým útokům bojí shromáždit na jednom místě stovky lidí z celého světa, tak se rozhodli festival přenést do Evropy. Je nám ctí, že oslovili právě Boni pueri. Chtějí se podívat, v jakém prostředí žije a tvoří jejich konkurence," vypráví Horák. Hradec tedy 8. až 16. července čeká desetidenní festival, který organizují a financují Američané. "Přijede na sedm set zpěváků i slavní sbormistři Bob Chilcott, David Hill a James Litton. Koncerty budou v hradeckých chrámech a kostelech, protože velkých moderních sálů s výbornou akustikou mají v USA mraky. Spíše jim chybí historické budovy," vysvětluje Horák.
Finále pak bude v pražském Rudolfinu. "Měla by to natáčet i Česká televize. Hradec padl Američanům do oka nejen kvůli nám, ale i proto, že je pro ně bezpečný," říká Martinec, který se nejvíce těší na vynikající černý sbor z Harlemu.

Petr Mareček - MF DNES (3. 1. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout