> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Při každé návštěvě najdu Plzeň hezčí, říká kytarista


Rodáci

Plzeň - Stále se cítím být Plzeňanem, odpovídá kytarista Lubomír Brabec na otázku, kam se vrací domů. "V Plzni jsem prožil dětství a krásná studentská léta. Moje vzpomínky jsou tedy příjemné, stejně jako pocity, se kterými sem pokaždé přijíždím," říká Lubomír Brabec.
Sice už několik let žije v Praze, ale každou volnou chvíli tráví společně s rodinou na Plzeňsku. "V Nezvěsticích máme chalupu, nedaleko v Blovicích koně a v Plzni rodiče," vypočítává hudebník.
Velice často přijíždí do Plzně pracovně. Na Kozlu každoročně pořádá cyklus šesti koncertů a účinkuje i v jiných městech na západě Čech. V prosinci ho bude možné slyšet na dvou vystoupeních - v pondělí ve Velké synagoze v Plzni a v neděli 21. prosince na Kozlu. "Prostředí Velké synagogy v Plzni mám rád. Je tam velice krásná akustika a dobře se při hraní cítím. Tentokrát mě čeká premiérové vystoupení s tenoristou Petrem Dvorským. Sice jsme se už mnohokrát potkali při různých příležitostech, dokonce jsme natočili pár písní pro televizi, ale účinkovat na koncertu spolu budeme poprvé. Moc se na hraní s Petrem těším," říká kytarista. Na vánoční koncert na Kozlu si přizval hradecký chlapecký sbor Boni Pueri a sopranistku Moniku Brychtovou.
Lubomír Brabec vystupuje i s dalšími tuzemskými hvězdami různých hudebních žánrů: s Lucií Bílou, sopranistkou Gabrielou Beňačkovou, houslistou Pavlem Šporclem, violoncellistou Jiřím Bártou, houslistou Jaroslavem Svěceným.
Přestože Lubomír Brabec kontakt s Plzní neztratil, stále je překvapován jejími proměnami. "Téměř pokaždé je opět o něco hezčí. Zdá se mi ale, že si toho místní moc nevšímají," míní.
"Ve světě, který jsem už sjezdil křížem krážem, mají mé rodné město lidé spojeno výhradně s pivem. Když se v cizině dozvědí odkud jsem, téměř vždy následuje připomínka piva. Určitě je to to nejslavnější, co v Plzni máme," prohlašuje virtuos, který vydal více než třicet CD, získal dvě zlaté desky Supraphonu, platinovou desku Multisonicu a řadu mezinárodních ocenění.
Ač zcestovalý, Plzeň a především její okolí pro něj zůstane tím nejhezčím. "Pokaždé, když se vrátím, tak si uvědomím, jak krásně je například na Blovicku nebo na severu Plzeňska v údolí řeky Střely. Jsou to místa, ke kterým musí mít člověk blízký vztah po celý život," tvrdí Lubomír Brabec.

Lubomír Brabec

* Narozen 21. 5. 1953 v Plzni.
* Vystudoval hru na kytaru na Stání konzervatoři v Plzni a v Praze, v letech 1980 - 1981 získal stipendium britské vlády a rok navštěvoval konzervatoř v Londýně
* Koncertuje po celém světě, jako první uspořádal koncert v Antarktidě.
* Je ženatý a má dvě dcery.
* Záliby: kanoistika na divoké vodě, jachting, potápění, turistika, skialpinismus a koně.

Iva Hosmanová - MF DNES (4. 12. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout