> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni Pueri v České Lípě

Údajně nejlepší chlapecký sbor v republice nám přijede do České Lípy zpříjemnit vánoční dostihy. Sbor BONI PUERI, který je veřejnosti asi nejvíce známý vystupováním s Lucií Bílou, se představí v bazilice Všech svatých ve čtvrtek 4. prosince od půl osmé.

Český chlapecký sbor BONI PUERI se od svého založení /1982/ zařadil mezi prestižní hudební tělesa v České republice. Ve sboru zpívá na 350 chlapců z východních Čech ve věku od 4 do 23 let. Sbormistry jsou Pavel Horák a Jakub Martinec, zřizovatelem je ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové.

Nedílnou součástí sboru je odpolední Škola chlapeckého sborového zpěvu Boni pueri, která je svým charakterem v České republice zcela ojedinělá. Kromě hlavního oboru - sborového zpěvu - nabízí v pětiletém cyklu výuku hudební nauky, intonace, hlasové výchovy, hry na klávesy a pohybově - dramatické výchovy. Nejlepší absolventi Školy chlapeckého sborového zpěvu Boni pueri postupují přímo do koncertních oddělení Českého chlapeckého sboru Boni pueri.

V současnosti se hlavní sbor dělí na dvě koncertní skupiny, které vystupují nezávisle na sobě ve smíšené sestavě soprán - alt - tenor - bas po celém světě /USA, Japonsko - Kudan Kaikan Hall, Velká Británie, Nizozemí - Concertgebouw Amsterdam, De doelen Rotterdam, Dánsko, Francie, Itálie - Basilica di St. Maria Maggiore, Bergamo atd./.

Sbor vydal 7 vlastních CD a podílel se na 13 CD předních firem /EMI, BMG, Supraphon atd./. Boni pueri účinkují také po boku význačných operních umělců /J. Carreras, H. Poort/, natáčí pro televizi a rozhlas u nás i v zahraničí a spolupracují s význačnými soubory a orchestry zabývajícími se autentickou interpretací /např. Schola Gregoriana Pragensis - D. Eben, Musica Florea - M. Štryncl/. Sbor často přijímá pozvání na přední hudební festivaly /Pražské jaro - Praha 1994, 1995, 1998, Europalia - Brusel 1998, Americafest - Minneapolis 1998 a 2002, Jeon-Ju Sori Music Festival - Jižní Korea, Festival Corale Europeo Lecco - Itálie/.

Chlapci také vystupují jako sólisté, nahrávají filmovou hudbu a zároveň také ve filmech účinkují. Od roku 1997 Boni pueri trvale úzce spolupracují s nejlepší českou populární zpěvačkou Lucií Bílou.

K hudebním vrcholům sboru patří kompletní nastudování Matoušových pašijí J. S. Bacha pro dva chlapecké sbory a jejich pravidelné uvádění na prestižních místech v Holandsku od roku 1998, dále autentické znovuprovedení korunovační opery J. D. Zelenky "Sub olea pacis et palma virtutis" s mezinárodním obsazením na Pražském hradě s nahrávkou pro Supraphon /nahrávka oceněna Cannes Classical Awards za rok 2002/ a Českou televizi a scénické provedení terezínské dětské opery Brundibár v Tokiu v rámci měsíčního koncertního turné po Japonsku.

V březnu 2002 a následně v dubnu 2003 absolvoval sbor úspěšné turné po Nizozemí s Matoušovými pašijemi J. S. Bacha. V červnu a srpnu 2002 se představil v rámci 3 velkých turné posluchačům v Japonsku, USA a Jižní Koreji.

Na rok 2004 jsou plánována dvě rozsáhlá turné, první po Spojených státech amerických, druhé po Jižní Koreji a Číně. Boni pueri se stali jako první v Evropě oficiálním pořadatelem festivalu AMERICAFEST, který proběhne v červenci 2004 v Praze a v Hradci Králové. Český chlapecký sbor Boni pueri se proto právem řadí mezi klenoty české hudební kultury.

Vstupenky za 90,- a zlevněné za 60,- Kč budou v prodeji od 18,45 před Bazilikou.

Na akci zve: Českolipský dětský sbor, o.s. ve spolupráci s městem Česká Lípa.

www.i-noviny.cz (2. 12. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout