> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbor Boni pueri zazpívá v kraji

Unikátní chlapecký sbor vystoupí na vánočních koncertech v Příboře, Ostravě a Opavě

Ostrava - Boni pueri aneb "dobří chlapci", unikátní chlapecký sbor z Hradce Králové, vystoupí v kraji na třech koncertech v rámci turné Vánoce s Boni pueri.
Sbor chlapců ve věku od deseti do dvaceti let se do povědomí veřejnosti dostal před pár lety především díky řadě koncertních vystoupení s popovou slavicí Lucií Bílou. Počátky sboru však sahají již do roku 1982 . Boni pueri se postupně vypracovali mezi významná hudební tělesa. Třísetpadesátičlenný sbor dosud absolvoval více než patnáct set samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii a vydal sedm vlastních nahrávek.
"Tradice chlapeckého sboru sahá hluboko do historie, až do dvanáctého století, kdy v katedrále svatéhoVíta na Pražském hradě zpívala při mších a obřadech skupina mladých chlapců, " říká umělecký šéf souboru Pavel Horák. "Tato tradice však v Česku postupem času vymizela, což jistým způsobem souvisí také s odlukou církve od státu, " vysvětluje Horák. Doménou královéhradeckých Boni pueri je především klasická hudba. K současným vrcholům jejich umělecké činnosti patří především kompletní nastudování Bachových Matoušových pašijí a jejich pravidelné uvádění na prestižních místech v Nizozemsku.
Koncertní obliba chlapeckého sboru je u nás ovšem spjata také s přesahem do odlehčenějších žánrů muzikálu a populární hudby a současné turné Boni pueri s vánočním repertoárem patří mezi nejvyhledávanější tuzemské předvánoční akce. "Mladé a bezchybné" Boni pueri, jak nazval zpěváky americký list The Washington Post, uslyší od 30. listopadu do 2. prosince publikum v Příboře, Opavě a Ostravě.

Koncerty Boni pueri

* 30. 11., 17.00, divadelní sál Katolického domu, Příbor
* 1. 12., 19.00, kino Mír, Opava
* 2. 12., 19.00, Dům kultury NH, Ostrava

Tereza Gavlíková - MF DNES (29. 11. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout