> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Chlapci si vyzpívají perníkového slavíka

V pardubickém Domě hudby se dnes uskuteční tradiční pěvecká soutěž Perníkový slavík

Pěvecká soutěž

Pardubnice - Míra lomozu, kterou dokáží vyluzovat děti školou povinné, bývá přímo úměrná jejich počtu. Na první pohled by tak mohlo dopadnout srocení více jak čtyřiceti školáků, kteří se dnes sejdou v pardubickém Domě hudby, katastroficky.
Naštěstí je dohromady spojuje jeden společný zájem, zpěv, a tak je možné předpokládat, že se ze sídla konzervatoře, kde se uskuteční druhý ročník pěvecké soutěže chlapců Perníkový slavík, budou linout jen příjemné melodie a veselé trylky. "Na soutěž se sjedou žáci z devatenácti základních škol a víceletých gymnázií z celého kraje, dohromady jich do Pardubic přijede čtyřiačtyřicet. Po třinácti soutěžících je v kategorii chlapců ze třetích až pátých tříd a šestých a sedmých tříd základních škol a gymnázií. Deset soutěžících bude v nejmladší skupině prváčků a druháčků a nejméně, osm žáků, se nominovalo v kategorii osmáků a deváťáků," vyjmenovává pořadatelka soutěže Jana Línková z Krajské knihovny v Pardubicích.
Podle pravidel soutěže si každý malý zpěvák musí připravit jednu lidovou píseň a jednu písničku podle vlastního výběru.
"V prvních ročnících jsme se často setkávali se stále stejnými skladbami, desetkrát jsme si vyslechli Černé oči, běžte spát. Dnes už je to naštěstí jinak, paní učitelky, které děti připravují, volí méně známé kousky. Zajímavý je výběr skladeb podle vlastního vkusu dětí. Děti si často zvolí náročnou písničku, při níž se doprovází na kytaru," říká Línková a dodává, že ne vždy si děti vyberou písničky vhodné jejich věku.
"Malí prvňáčkové pak zpívají texty, kterým snad ani nerozumí, o milostných vztazích a podobně, jak je tomu v populární hudbě," se smíchem poznamenává pořadatelka soutěže.
Přesto jsou podle ní výkony dětí kvalitní. "Pokud se učitelky dětem věnují, je to na jejich výkonech ihned poznat. Občas ale poznáme, že jsou soutěžící přihlášení spíš z povinnosti. Vyučující totiž pozná, že má dítě pěvecký talent, jen se nevěnuje jeho rozvoji. A tak jej chce inspirovat soutěžním kláním," míní Línková.
Ve 13.30 hodin vystoupí na soutěži přípravný sbor královéhradeckých Boni pueri, o čtvrt hodiny později se při slavnostním vyhlášení a předání cen děti a jejich rodiče doví, v kterém z účastníků možná dříme budoucí Caruso.

Pěvecká soutěž O perníkového slavíka

* 9.30 - slavnostní zahájení
* 9.40 - 12.30 - soutěž
* 13.30 - vystoupení přípravky sboru Boni pueri
* 13.45 - vyhlášení výsledků
* 14.30 - slavnostní zakončení

Magdalena Nová - MF DNES (5. 11. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout