> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Desátý ročník Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc 2003

Již podesáté se podzim v Olomouci naplní zásluhou agentury ARS VIVA duchovní hudbou. Festival za těch deset let zapustil v Olomouci velmi pevné a životodárné kořeny a jeho tradice se projevuje jak ve stabilní pozornosti ze strany četných sponzorů, tak i v zájmu diváků a médií. Rozsah a skladba festivalu se ustálily, nová a v letošním případě velmi podnětná je náplň svátků duchovní hudby. O její renovování již po léta umělecký ředitel festivalu Stanislav Macura. Festival zná i pojem věrnosti. Ten je realizován poměrně ustáleným okruhem hudebních a pěveckých těles, každoročně obohacovaným několika uměleckými subjekty i sólisty. Letos bude poprvé ve větší míře v Olomouci při přednesu Beethovenovy Mše C dur slyšet rakouská pěvecká reprezentace.

V období od 27. září do 18. října se uskuteční v Olomouckých kostelích šest koncertů. Zahajovací koncert je připravován do akusticky dokonalého prostoru ve svatomichalském chrámu. Bude v něm přednesena Speváckým sborem mesta Bratislavy a Komorní filharmonií Pardubice Mozartova mše KV 317 a jeho slavné Requiem KV 626. Sólové party přednesou Simona Houdová-Šaturová, Pavla Vykopalová, Petr Martínek a Miloslav Podskalský. Entrée festivalu by stěží mohlo být slavnější.
Ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem PONTES proběhne pod taktovkou Jakuba Martince a v doprovodu olomouckého Martina Fily koncert Českého chlapeckého sboru Boni pueri. V kostele Neposkvrněného početí Panny Marie s ním v sobotu 4. října vystoupí slovenská pianistka Zuzana Zamborská.
V úterý 7. října se ve slavnostním sále Kláštera Hradisko představí Polskie trio barytonowe ve složení Kazimierz Gruszczynski (viola da gamba), Violetta Pluzek (viola) a Maria Sarap (violoncello). Přednesou díla A. L. Tomasiniho, A. Neumanna a F. J. Haydna. Koncert je nazván Hudba pro knížete Miklósa I. Esterházyho. Koncert bude natáčet olomoucké studio Českého rozhlasu.
Do druhé poloviny vstoupí PFDU Dvořákovou Stabat mater. Přednese ji v chrámu sv. Mořice v sobotu 11. října Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Stanislava Macury ve spoluprác s Pražským filharmonickým sborem. Jako sólisté se představí Zuzana Fišerová, Jitka Zerhauová, Vladimír doležal a Slovák Martin Gurbaľ.
Prémiový koncert v úterý 14. října přivede do Olomouce slovenské interprety, a to sopranistku Janu Pastorkovou, flétnistu Miloše Jurkoviče a Varhaníka Jana Vladimíra Michalka. Jejich koncert proběhne v dómu sv. Václava.
Závěrečný koncert v chrámu Panny Marie Sněžné bude přednášen Českou televizí. Vrcholné výkony přednesou pod taktovkou Satnislava Macury Janáčkova filharmonie Ostrava, Komorní sbor Českého rozhlasu Praha a rakouští sólisté Barbara Bobro (soprán), Christa Ratzenböck (alt), Kurt Spanier (tenor) a Josef Wagner (bas). V programu závěrečného koncertu bude Beethovenova Mše c dur a Straussova Smrt a vykoupení.
Podzimní festival duchovní hudby slibuje být velkou uměleckou událostí letošního olomouckého podzimu.

Bohumír Kolář - www.olomouc.cz (13. 9. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout