> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Mezinárodní festival duchovní hudby bude velkou událostí

Letošní X. MFDH je jubilejní. Stačilo jedno desetiletí, aby se festival stal samozřejmou součástí kulturního a uměleckého života hanácké metropole. Málokdo ví, že i události již vnímané jako tradiční a očekávané vznikají ve složitém procesu a že cesta od koncepce a k realizaci zaměstná početný tým nadšených odborníků. Platí to i pro letošní jubilejní ročník.

Jeho rámec i doba konání se ustálily. Festival bude zahájen 27. září a ukončen 18. října. Jeho součástí budou tři velké koncerty, na nichž postupně vystoupí Komorní filharmonie Pardubice, Moravská filharmonie Olomouc a Janáčkova filharmonie Ostrava, dva svébytné koncertní večery s tak významnými interprety, jakými jsou český chlapecký sbor Boni pueri a Polské trio barytonové, a konečně i prémiový večer, na němž vystoupí umělci ze Slovenska v čele s varhaníkem J. V. Michalkem. Hostem festivalu bude i Spevácký zbor mesta Bratislavy, Pražský filharmonický sbor a Komorní sbor Českého rozhlasu Praha. Koncertní večery proběhnou v chrámu sv. Michala, v kostele Neposkrvrněného početí Panny Marie, v chrámu sv. Mořice, v dómě sv. Václava, ve slavnostním sále Kláštera Hradisko a v chrámu Panny Marie Sněžné.
Jubilejní ročník je mimořádný i svou dramaturgií, jež je dílem dirigenta Stanislava Macury a ředitelky agentury ARS viva Dobromily Hamplové. Přednesena bude kromě jiného Dvořákova Stabat mater, Mozartova Korunovační mše a Reguiem, Beethovenova Mše C dur a Smrt a vykoupení Richarda Strausse. Samozřejmě mimořádné jsou i další interpretované skladby J. S. Bacha, P. B. Bellinzaniho, A. Corelliho, Ivana Paríka, O. di Lasso, D. Modeho, J. D. Zelenky, C. Francka, A. Brucknera, B. Brittena a jiných.
Ozdobou jubilejního festivalu nepochybně budou pozvaní interpreti. Kromě zmíněných filharmonických, hudebních a pěveckých těles se v Olomouci během festivalu představí řada špičkových sólistů a dirigentů, a to nejen českých, ale i z Polska, Slovenska a Rakouska. Jmenovat je všechny nelze, upozorňujeme proto alespoň na dirigenta Stanislava Macuru, Tomáše Koutníka, sbormistry Jakuba Martince, Štefana Britvíka, Jaroslava Brycha a Ladislava Holáska, ze sólistů pak klavíristku Zuzanu Zamborskou, pěvce Martina Gurbala a Janu Pastorkovou a flétnistu Miloše Jurkoviče ze Slovenska, violistku Violettu Pluzkovou, violoncellistku Marii Sarapovou a Kazimierze Griszczynského z Polska a rakouské pěvce Bernardu Bobrovou, Christu Ratzenböckovou, Kurta Spaniea a Josefa Wagnera.
Podzimní festival duchovní hudby je naštěstí stále předmětem zájmu institucí, bez jejichž podpory by nemohl být realizován. K nim patří především Olomoucký kraj a Statutární město Olomouc. Umělecká agentura Ars viva vnímá přízeň těchto institucí jako závazek, jímž přebírá odpovědnost za kvalitu festivalu. Ta bude i letos špičková, jak naznačují i plánované přenosy a nahrávky Českým rozhlasem a Českou televizí.

Bohumír Kolář - www.olomouc.cz (24. 7. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout