> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Z pohlednic se dívají Slunce, Měsíc a sova

Hrstce odborníků byl kašperskohorský hřbitovní kostel sv. Mikuláše znám jako historický unikát, jako představitel vrcholné architektury raného středověku. Laické veřejnosti se zapsal do povědomí předloni, kdy v kostele benefičně vystoupila Lucie Bílá s chlapeckým pěveckým sborem Boni Pueri. Loni si přivezla kytaristu Lubomíra Brabce a letos s ní účinkoval klavírista Petr Malásek.

"Gotická bazilika pochází z období před rokem 1330 a bývala součástí městského opevnění. Má i úzkou spojitost s hornickou minulostí Kašperských Hor. Chrám prý vystavěli horníci a užívali jej ke svým bohoslužebným i spolkovým shromážděním," vysvětluje Vladimír Horpeniak, historik Muzea Šumavy v Kašperských Horách.

Jedna z pohlednic, které vydalo sdružení Křemelná, zachycuje část kamenicky zpracovaného výklenku k sezení v podobě sovy, druhá představuje detail dřevěného stropu márnice s malbou někdejšího kašperskohorského purkmistra Viktorina Antonína Groffa z roku 1701.

"Oba snímky jsou dílem Rudolfa Šmída. Pohlednice budou v prodeji už v nejbližších dnech; k dostání budou samozřejmě hlavně v Kašperských Horách, ale možná i na jiných místech Šumavy a Pošumaví," říká Jan Brčák z občanského sdružení Křemelná. Výtěžek z jejich prodeje poputuje ve prospěch oprav kostela právě tak jako peníze z koncertů Lucie Bílé.

Klatovský deník (30. 9. 2003)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout