> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Zpěváci Boni Pueri procházejí výběrem jako vrcholoví sportovci

K o p ř i v n i c e (dam) - Aplausem vestoje odměnil téměř vyprodaný velký sál Katolického domu v Kopřivnici nevšední a vysoce profesionální výkon královéhradeckého sboru Boni Pueri. Proslulý chlapecký sbor se minulou středu objevil v Kopřivnici vůbec poprvé, když se naše město stalo jednou ze zastávek na předvánočním turné. V čele víc jak třicetičlenné skupiny zpěváků stál sbormistr Pavel Horák, který před koncertem zodpověděl několik otázek.

Projevuje se nějak stoupající popularita Boni Pueri při náboru nováčků?

S nezájmem o vstup do sboru jsme nikdy problémy neměli. Dnes má sbor dohromady asi tři sta padesát členů a jsou to kluci nejen z Hradce Králové, ale z celých východních Čech. Každoročně přibíráme zhruba sto nováčků. Jsou to čtyřletí kluci a postupně z nich vybíráme a vychováváme zpěváky. Kromě zpívání se u nás kluci naučí hrát na nějaký nástroj a musí zvládnout i hudební teorii. Nechceme z nich mít pouze zpěváky, ale i muzikanty. Je pravda, že ne všichni přijatí nováčci naše nároky splní a ti pak odcházejí.

Sbor má dvě koncertní skupiny, do kterých se ale v nemohou vejít všichni členové sboru. Jak probíhá výběr?

Je to stejné jako ve vrcholovém sportu. Přezkušujeme kluky a děláme žebříček. Na zájezdy pak jedou jen ti nejlepší. Ostatní si své místo na pódiu musejí vydobýt. Složení obou koncertních skupin se mění vlastně skoro každého půl roku. Před každým turné se dělá pečlivý výběr. Kromě hudebních kvalit je při výběru posuzováno i prospěchové kritérium. Kluci musejí být i během roku schopní odjet na tři čtyři neděle ze školy a učit se na cestách. Výsledkem výběru jsou dvě koncertní skupiny, které jsou stejně kvalitní a mají stejný repertoár. Boni Pueri tedy mohou v jednom okamžiku mít úplně stejný koncert na dvou různých kontinentech.

Jaké je věkové složení zpěváků?

Nábor děláme od čtyř let. Do hlavního sboru se dostávají devítiletí a těm nejstarším je maximálně devatenáct dvacet let. Když se z nich stanou muži, musí soubor opustit, protože jsme chlapecký sbor.

Co všechno tvoří repertoár Boni Pueri a jak často se mění?

Repertoár prochází neustálým vývojem, ale naším cílem je protáhnout chlapce všemi oblastmi muziky. Od klasiky, která je nám nejbližší, až po populární hudbu. Zpíváme barokní hudbu stejně jako gregoriánský chorál. Uvádíme Matoušovy pašije a spolupracujeme s mnoha orchestry a známými umělci.

Děláme i netradiční projekty. Asi nejviditelnější je naše spojení s Lucií Bílou, se kterou máme za sebou přes dvě stě koncertů. Jezdíme všude možně a natáčíme se zajímavými lidmi. Snažíme se klukům přiblížit hudbu ve všech jejích variantách, aby si později mohli sami vybrat, co mají rádi.

David Macháček - Kopřivnické noviny (5. 12. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout