> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Záviděli nám, že zpíváme srdcem
Boni Pueri nadchli americké sbormistry a natáčeli hudbu pro korejskou kriminálku

Sedm amerických států, Japonsko a Jižní Koreu procestovali o prázdninách mladí zpěváci z východních Čech. Boni Pueri neboli Dobří chlapci jsou ostřílení světoběžníci, toto turné bylo však svou délkou výjimečné - a to nejen v historii královéhradeckých zpěváků, ale i v dějinách českého sborového zpěvu vůbec.

PRAHA - ˝Na turné jsme se připravovali rok,˝ říká umělecký vedoucí Pavel Horák. ˝Znamenalo to desítky koncertů a víkendových zkoušek.˝ Protože se oba zájezdy časově překrývaly, vyrazily na turné v opačných směrech současně obě nejlepší, koncertní skupiny. Boni Pueri, kteří na podzim oslaví dvacet let od založení, tvoří výhradně chlapci; členská základna čítá kolem 350 dětí. ˝Chlapecké sbory byly kdysi vymýceny a my se snažíme o obrodu,˝ vysvětluje sbormistr a někdejší člen tělesa Jakub Martinec, proč k nim mají děvčata vstup zakázán. ˝Ženám rádi zpíváme, ale na pódiu je nechceme,˝ usmívá se.
Češi jsou spontánnější
První skupina absolvovala za měsíc ve Spojených státech šestnáct koncertů. ˝Největším zážitkem pro mě bylo vystoupení na setkání sbormistrů z celého světa v Minneapolis, kdy na konci celý sál povstal a nechtěl nás pustit z pódia,˝ vzpomíná Jakub Martinec. ˝Pro kluky to ale asi byly Niagarské vodopády a Ground Zero,˝ dodává. Skupina procestovala sedm amerických států, přivezla si pozitivní ohlas z Washington Post. Jeden z nejuznávanějších amerických sbormistrů si v interview postěžoval: ˝Nechápu, že při našich každodenních zkouškách a výběru těch nejlepších zpěváků ze všech amerických států jsou oni lepší.˝ ˝Možná je to zdejším prostředím, hudebním zázemím,˝ uvažuje Martinec, ˝ale jejich sbory se zdají v porovnání s našimi strnulé - jakkoli čistě zpívají. Z projevu našich kluků naopak čiší spontánnost a srdce.˝ Kulturní šok znamenala pro Boni Pueri jejich první návštěva Jižní Koreje. ˝Naše představy a očekávání byly obrovské, ale zklamalo nás zacházení s přírodou i zdejší architektura. Celkovou kulturností zaostávají Korejci hluboko za Japonskem,˝ popisuje Pavel Horák. ˝Festival sám je megalomanský: pozvali tam ty největší sbory, byl tam zastoupen Nový Zéland, kanadští Eskymáci, soubory a orchestry různého obsazení - zkrátka celý svět.˝ Nejdřív absolvoval sbor řadu vystoupení pro televizi a rozhlas. ˝Pořadatelé měli představu, že než vystoupíme na jejich největším festivalu, bude nás už celá Korea znát - a to se podařilo.˝ Na konci pobytu ještě stihli natočit hudbu pro korejský kriminální film.
20 hodin hudby v hlavě
Za velký úspěch považují oba sbormistři už to, že nikdo z chlapců neonemocněl - fakt, že se žádný neztratil, berou jako samozřejmost: ˝Sami jsou schopni se ohlídat, jezdí si metrem po New Yorku či Tokiu, a to včetně toho nejmladšího desetiletého.˝ ˝Spočítali jsme, že kluci drží v hlavě zhruba dvacet hodin hudby,˝ upozorňuje Pavel Horák. ˝Mysleli jsme si, že to nelze, ale zjišťujeme, že kapacita u dětí je obrovská.˝ K pěvecké přípravě nutně přistupuje trénink jazykový. ˝Chlapci si koncerty sami uvádějí v jazyce dané země,˝ říká Jakub Martinec. ˝Samozřejmostí je zařazení skladby země, kam jedeme, takže i v Koreji jsme jednu nastudovali. V Japonsku je zase velmi oblíbená Smetanova Vltava v úpravě pro sbor: má asi pět slok v japonštině a kluci se ji celou naučili nazpaměť.˝
Vychováváme budoucí elitu
Odpolední sborovou školu navštěvuje v Hradci Králové asi 250 nejmenších chlapců. Jejich věk se v poslední době radikálně snižuje. ˝V Bachově éře mutovali chlapci v sedmnácti, dnes začínají i v jedenácti: u nás máme třeba dvanáctiletého basistu,˝ vysvětluje sbormistr Horák důvody, proč přijímají i děti tříleté. ˝Vybavujeme je nejen základy hry na klávesové nástroje, ale mají také pohybovou a dramatickou výchovu vychováváme totiž všestranné muzikanty,˝ říká Horák. ˝Výsledkem je, že až budou dospělí, odnesou si hudební i jazykovou výbavu. Naši absolventi jdou nejen na konzervatoře a hudební akademie, ale jsou z nich také výborní právníci, lékaři, podnikatelé,˝ říká hrdě. Teď si soubor dopřává odpočinek, než začne rušná předvánoční sezona. ˝Připravujeme novou vánoční desku, kde vystoupí hosté jako Karel Gott, Lucie Bílá, Pavel Šporcl či Kateřina Englichová,˝ hovoří o nejbližších plánech Pavel Horák.

Dita Hradecká - Lidové noviny (19. 9. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout