> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Otvírání nových světů

Úspěšná letní turné po Americe. Omdlévající fanynky v Japonsku i v Koreji. Na světové úrovni provedené klasické skladby pro chlapecký sbor. Vynikající nastudování Bachových Matoušových pašijí. A v neposlední řadě víc než dvě stovky koncertů s Lucií Bílou - to jsou BONI PUERI.

Když před dvaceti roky založili manželé Skopalovi chlapecký sbor Boni pueri (Dobří chlapci), pravděpodobně netušili, že právě tito kluci vrchovatě naplní své pojmenování a že při jejich koncertech bude žasnout nejen odborná veřejnost, ale například i vnučka japonského císaře. K tomu došlo právě při letošním letním turné po Japonsku a Koreji.

Současnými sbormistry Boni pueri jsou Pavel Horák a Jakub Martinec. Díky jakési přípravce - Škole chlapeckého sborového zpěvu Boni pueri, kde se kluci mohou naučit nejen sborovému zpěvu, ale i hudební nauce, intonaci, pohybu nebo hře na klávesové nástroje - si potom páni sbormistři vybírají ty nejlepší právě pro samotný sbor Boni pueri.

„Jsme v Čechách jediným chlapeckým sborem, který má takovou tradici a věnuje se kromě klasické hudby i celé řadě zajímavých projektů na takové úrovni. Snažíme se, aby hudba byla pro kluky prostředkem jak poznávat svět. Otevíráme jim dveře do nejrůznějších komnat - nejen k barokní hudbě s orchestrem Musica Florea, ale i projektům s Lucií Bílou až po např. spolupráci s folklorním souborem Ondráš. Všemu, co klukům může něco nového přinést, se rádi věnujeme. Nemusejí z nich jednou být profesionální zpěváci, ale hudba a její prostředí je budou vždycky ovlivňovat.“

V koncertním sboru Boni pueri jsou kluci od devíti do dvaadvaceti let, a ač by se mohlo zdát, že zvládnout je bývá nadlidský výkon, není tomu tak: „Hlídají se sami - starší pomáhají mladším. Navíc to jsou bezvadní kluci, kteří už prošli určitou »školou« - jsou talentovaní i jazykově vybavení, umějí se chovat společensky na úrovni, protože se dostávají na opravdu exkluzivní místa. Ale stejně pořád zůstávají kluky - opravdu jsou to »dobří chlapci«,“ říkají sbormistři.

Úspěch Boni pueri za našimi hranicemi v posledních letech je založený na vynikajícím provedení barokní hudby, s níž sklízejí úspěchy v podobě vyprodaných sálů a bouřlivých potlesků, což je ta nejkrásnější odměna.



Nejstarší
Z Boni pueri je nejstarší dvaadvacetiletý Jan Pohlodek, který přišel do sboru před patnácti lety. Studuje diplomacii na pražské Vysoké škole ekonomické. „Když jsem začal zpívat s Boni pueri, ani jsem netušil, co všechno mě čeká. Většinu kluků zajímá hokej nebo fotbal, ale já jsem díky zpívání projel skoro celý svět. Teprve dnes vidím, jak moc to pro mě znamenalo. Vedle krásné barokní muziky, kterou poslouchám, jsem poznal to, co asi málokdo - možná i výběr studia diplomacie to hodně ovlivnilo.“

Za svůj největší zážitek Jan považuje setkání s vynikajícím tenoristou Josém Carrerasem, který velmi ocenil jejich vystoupení. „Myslím, že jsem si to v té chvíli ani přesně neuvědomil, ale takové ocenění se asi neslyší každý den.“ S úsměvem vzpomíná na nadšené japonské fanynky, které kluky po koncertě ani nechtěly pustit do hotelu... Ve zpěvu Jan profesionálně pokračovat nebude, ze sboru příští rok odchází, aby se mohl věnovat studiu. „Možná se mi bude trochu stýskat, ale to, co jsem zažil s Boni pueri, mi stejně zůstane. Barokní hudba je na celý život...“


Jeden z nejmladších
Ve sboru je to dvanáctiletý Jan Hřebíček: „Začal jsem zpívat proto, že jsem měl nemocné průdušky. Baví mě to, a když si mám vybrat, jestli jít s klukama do kina nebo na zkoušku, vždycky zpívání vyhraje,“ říká upřímně. Taky přiznává, že mu kluci ze třídy možná trochu závidí, když pořád jezdí po světě a někdy nemusí do školy, ale to je něco za něco! „Jsem rád, že můžu zpívat s klukama nebo třeba s Lucií Bílou. To je přece dobrý, ne?!“

Michaela Hrušková - Týdeník Televize (16. 12. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout