> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri pohladili po duši a přivezli kouzlo Vánoc

SLAVKOV - Druhou adventní neděli měli Slavkováci příležitost zhlédnout vystoupení výjimečného pěveckého tělesa Boni pueri.

Je třeba říci, že ji maximálně využili, takže do zcela zaplněného Historického sálu slavkovského zámku se musela přistavit ještě celá jedna řada.

Světoznámý sbor Boni pueri z Hradce Králové má za sebou dvacetiletou činnost a dnes představuje jediný profesionální chlapecký sbor v České republice. I když je dostatečně mediálně znám díky své spolupráci s Lucií Bílou, jeho doménou je repertoár z děl starých mistrů, k nimž se řadí i nastudování monumentálních Matoušových pašijí J. S. Bacha či znovuprovedení 290 let staré korunovační opery J. D. Zelenky.

Dokonalost zpěvu a choreografická překvapení vycházejí podle sbormistra Jakuba Martince a uměleckého vedoucího Pavla Horáka z tvrdé přípravy a tomu odpovídající organizační struktury. Do sboru jsou přijímáni chlapci již od čtyř let. Po absolvování předškolní průpravy se dostávají do jednoho ze čtyř oddělení (6 - 8 let), pak následuje přípravný sbor Pueri novi a odtud po přísné selekci jsou chlapci zařazováni do dvou koncertních sborů, v každém jich zpívá 30 ve věku od 9 do 20 let. Kromě toho za účelem skutečné profesionality byla zřízena při ZUŠ tzv. odpolední hudební škola, v níž členové sboru mají nejen zpěv, hlasovou přípravu a hudební teorii, ale i pohybovou průpravu. To kvůli požadavku zahraničních agentur na choreografii.

Při nedělním koncertě ve slavkovském zámku se podařilo Dobrým chlapcům, jak zní český překlad, navodit okouzlující náladu blížících se Vánoc. Na pódium přišli se svícemi za zpěvu gregoriánského chorálu a uvedli tak první část programu sestaveného z děl osvědčených mistrů, jako jsou O. di Lasso, W. A. Mozart, César Franck, Benjamin Britten, Anton Bruckner a další. Ve druhé části pak ve zcela netradiční originální choreografii přednesli desítku, nutno říci až na malé výjimky neznámých koled.

Návštěvníci si mohli vybrat a zakoupit některé z třiadvaceti desek, které Boni pueri během své dvacetileté historie natočili. Na druhou adventní neděli L. P. 2002 patrně návštěvníci této mimořádné kulturní akce asi hned tak nezapomenou.

Josef Špidla - Rovnost (10. 12. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout