> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbor Boni pueri také na televizní obrazovce

Praha/Hradec Králové - Česká televize - Centrum divadelní a hudební tvorby uvede pořad Boni pueri - světoznámý chlapecký sbor z Hradce Králové nejen doma, ale i na turné v USA a v Japonsku. Dramaturgem tohoto dokumentu je Radim Smetana. Scénář a režie jsou dílem Jana Mudry. Česká televize přinese dokument v neděli 27. října ve 22.30 hodin na ČT2.

Říkávalo se, že co Čech, to muzikant, ale zároveň se však tvrdí, že už to není pravda. Pavel Horák a Jakub Martinec, kteří stojí v čele Boni pueri, se rozhodli této skepsi čelit. Myslí si, že hudba má v životě nezastupitelné místo. Z každého zpívajícího chlapce nemusí prý vyrůst zrovna operní pěvec, ale určitě si v dospělém věku dokáže vybrat nejkrásnější hudební klenoty. V jejich postojích je ovlivní lidé i místa na světě, která se sborem procestovali.

Český chlapecký sbor Boni pueri byl založen v roce 1982 a postupně se dostal mezi významná hudební tělesa v České republice. Má 350 členů, absolvoval 1500 samostatných koncertů po Evropě, USA a Japonsku, vydal sedm vlastních nahrávek a na dalších 13 se podílel. Boni pueri znají a produkují žánrovou pestrost světa hudby od gregoriánského chorálu přes díla barokní po soudobou tvorbu až k pop music. Účinkovali po boku významných umělců (José Carreras), pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými sbory a orchestry po celém světě. K současným vrcholům jejich umělecké činnosti patří kompletní nastudování Bachových Matoušových pašijí a jejich pravidelné uvádění, scénické provedení Krásovy terezínské dětské opery Brundibár v Tokiu a autentické znovuprovedení korunovační opery J. D. Zelenky Sub olea pacis s mezinárodním obsazením na Pražském hradě, nastudování barokních skladeb kroměřížského a křížovnického archivu a jejich následné natočení firmou Supraphon.

Režisér Jan Mudra doprovázel pěvecký sbor i na jeho letošním turné ve Spojených státech a v Japonsku. V USA byl sbor již potřetí. Téměř měsíc cestoval po americkém středozápadě a po východním pobřeží. Třicet zpěváků vystupovalo mimo jiné i v Minnesotě na festivalu chlapeckých sborů, ve Washingtonu a v New Yorku. Ani japonské turné nebylo pro sbor první a tentokrát tu absolvoval téměř dvacet koncertů.

Hradecké noviny (7. 10. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout