> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Dobří chlapci jsou zlatí!

Český chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové letos slaví dvacáté narozeniny. Nabitý program jubilejního roku vrcholí v čase Vánoc.

Hradec Králové - Za asi osm týdnů se prodalo nejnovějšího cédéčka "Kouzelné Vánoce Boni pueri" na 10 000 kusů, a to se stalo zlatým. Ve vydavatelství Supraphon přitom očekávají, že v předvánočním čase se prodá Kouzelných Vánoc ještě tolik, že záhy aspirují na platinovou desku.

Osmé místo v Top 40

Cédéčko se zároveň nyní umístilo na osmé příčce české hitparády. Tento oficiální žebříček Top 40 nejprodávanějších alb a výběrů populární hudby české i zahraniční produkce publikuje Česká sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) na základě hlášení specializovaných prodejen pokrývajících téměř polovinu objemu prodeje zvukových nosičů v českých zemích.

Renesance sborového zpěvu

"Lze to považovat za obrovský úspěch, který nás pochopitelně velmi těší," řekl nám umělecký vedoucí sboru Pavel Horák. Vždyť Boni pueri dostihli světové hvězdy popmusic a řekněme rovnou, že v oblasti sborového zpěvu jde o jev asi jen zřídkakdy vídaný. Na vánoční desce světově uznávaného pěveckého tělesa se jako jeho hosté prezentují dva zlatí slavíci - Lucie Bílá a Karel Gott, dále houslista Pavel Šporcl, harfistka Kateřina Englichová a varhaník Jaroslav Tůma.

V předvánočním čase mají Boni pueri vůbec "fofr". Obě skupiny sboru v rámci projektu Vánoce s Boni pueri absolvovaly na třicet koncertů po celé republice a tato série se uzavře 27. prosince vystoupením v Brně.

"V minulých letech jsme v době adventu vyráželi do zahraničí, proto jsme rádi, že jsme letos mohli zazpívat českým posluchačům," připomněl sbormistr Jakub Martinec a dodal, že všude je o koncerty ohromný zájem a sborový zpěv zažívá doslova renesanci.

"Třeba v Opavě bylo vyprodáno a na asi 150 posluchačů se nedostaly vstupenky," uvedl Martinec.

Štědrý den na obrazovce

"Dobří chlapci" se samozřejmě představí i ve svém "domovském" městě. Vánoční galakoncert všech oddělení Školy chlapeckého sborového zpěvu a sboru Boni pueri se uskuteční v sobotu 21. prosince ve Velkém sále Kongresového centra Aldis od 17 hodin.

"Na Štědrý den se sbor také dvakrát objeví na obrazovce. ČT 2 odvysílá dokument o životě a díle italsko-českého architekta Santiniho, ke kterému jsme natočili hudbu společně s Talichovým kvartetem. Na Nově se s námi diváci setkají v pořadu Bílé Vánoce Lucie Bílé, který se točil v sobotu v kostele svatého Václava v Lanškrouně," řekl Martinec s tím, že v tomto programu zazní i tři skladby z desky Kouzelné Vánoce.

V televizi uvidíte Boni pueri ještě 3. ledna, kdy má být reprízován dokument režiséra Jana Mudry "Boni pueri aneb Dobří chlapci".

Eliška Skokanová - Hradecké noviny (18. 12. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout