> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Do Kynšperka přijede účinkovat slavný chlapecký pěvecký sbor

Kynšperk - Světoznámý chlapecký pěvecký sbor Boni pueri z Hradce Králové přijede účinkovat pod vedením sbormistra Jakuba Martince i do Kynšperka. Mistři evropské klasiky i vánoční písně z celého světa se v podání hradeckých chlapců a za klavírního doprovodu Martina Fily a Viléma Valkouna rozezní 19. prosince v kynšperském kině. V první části koncertu jsou zařazeny například skladby Orlanda di Lassa, W. A. Mozarta, Petra Ebena, Jana Dismase Zelenky, Ceasara Francka či Benjamina Brittena. V druhé části posluchači uslyší vánoční písně z Německa, Anglie, Francie, USA, Argentiny, Afriky, Japonska a dalších států.

Sbor Boni pueri (překlad "dobří chlapci"), jehož zřizovatelem je Základní umělecká škola Habrmanova v Hradci Králové, vznikl roku 1982 a postupně se zařadil mezi význačná hudební tělesa v České republice. V současnosti zpívá ve sboru na 350 chlapců z východních Čech ve věku od 4 do 23 let. Koncertovat jezdí po celé Evropě, Americe i Japonsku rozděleni na dvě na sobě nezávislé skupiny ve smíšené sestavě soprán - alt - tenor - bas.

V České republice začali být tito chlapečtí slavíci známí díky spolupráci se zpěvačkou Lucií Bílou, s níž absolvovali od roku 1997 přes dvě stovky koncertů. K jejich hudebním vrcholům však patří kompletní nastudování Matoušových pašijí Johanna Sebastiana Bacha, autentické znovuprovedení opery Jana Dismase Zelenky "Sub olea pacis et palma virtutis" s mezinárodním obsazením na Pražském hradě a scénické provedení terezínské dětské opery Brundibár v Tokiu.

Sbor nahrál sedm vlastních CD. Boni pueri účinkují také po boku význačných operních umělců (J. Carreras, H. Poort), spolupracují s rozhlasem a televizí i se soubory a orchestry, jakou jsou Schola Gregoriana Pragensis či Musica Florea.

Sokolovský deník (16. 12. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout