> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbor Boni Pueri účinkuje ve zdařilém dokumentu na ČT

PRAHA - O mimořádných kvalitách pěveckého tělesa Boni Pueri z Hradce Králové svědčí jak skutečnost, že jsou řazeni mezi nejlepších deset chlapeckých sboru na světě, tak nejrůznější společné koncerty s významnými umělci, například s José Carrerasem. Režisér a scenárista Jan Mudra doprovázel Boni Pueri na jejich letošním turné ve Spojených státech a v Japonsku a natočil během těchto zájezdů pozoruhodný čtyřicetiminutový dokument.



Podařilo se mu nejen zachytit dokonalé pěvecké umění sboru včetně jeho zahraničních úspěchů, ale zároveň také nahlédnout do soukromí pozoruhodné klukovské party. Nejlépe její soudržnost vystihl jeden z členů, který kvůli proměně hlasu na prahu dospělosti musí Boni Pueri opustit. Jeho slova o tom, že zatím si život bez sboru nedokáže představit a bude-li mít jednou syna, určitě bude zpívat v Boni pueri, zněla ve filmu velmi upřímně. Ostatně právě upřímnost nejvýstižněji charakterizuje celý dokument.

Ve filmu je velmi patrný režisérův obdiv k umění Boni pueri, ale zároveň se v něm dokázal vyvarovat patosu, ke kterým snímky podobného druhu občas svádějí. Mudrovi se podařilo natočit velice pravdivý a zároveň nesmírně vtipný skupinový portrét kluků, kteří sice možná mají proti svým vrstevníkům vyvinutější pocit zodpovědnosti, ale jinak jim nic lidského není cizí.

Pohodu, která ze všech zpívajících kluků vyzařuje i v soukromí, se mu dokonale povedlo přenést na plátno a ještě vše umocnit režijními nápady, jako je třeba ten s do úsměvu zalomeným titulkem u portrétu chlapce, kterému pro jeho stále dobrou náladu přezdívají sluníčko. Mudrovo Boni pueri je zkrátka poctivý a velmi přitažlivý film, který dokáže oslovit i diváky, kteří jinak k podobnému druhu hudby nemají žádný vztah.

Boni pueri. Scénář a režie Jan Mudra. Premiéra 27. října ve 22.30 hodin na ČT 1.

Vladimír Wohlhöfner - Středočeské Deníky Bohemia (29. 10. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout