> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Jak přistupovat k vánočnímu albu? S pokorou, říká šéf Boni pueri

Hradec Králové - Ke Štědrému dni od nepaměti patří muzika. Někdo si pouští Suchého Purpuru, jiný Crosbyho Bílé Vánoce, další „Hej, mistře...“ Jana Jakuba Ryby či české koledy. O letošních svátcích si mohou lidé vložit do přehrávače i nové album Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové. Těleso desku Kouzelné Vánoce stihlo natočit ještě před odjezdem na turné do USA a Japonska a pozvalo si k tomu slovutné hosty: Pavla Šporcla, Kateřinu Englichovou, Jaroslava Tůmu, Lucii Bílou a Karla Gotta. „Deska byla přáním vydavatele, pro Supraphon jsme v minulém roce natočili dvě desky - Křížovnický archiv a Kroměřížský archiv, tak po výborných ohlasech se producent Petr Vít, který byl i hlavním producentem Janáčkovy Šárky, za niž byl nominován na cenu Grammy v Los Angeles, rozhodl natočit netradiční desku s tradičními vánočními skladbami z celého světa. Dramaturgicky celé album nechal na nás, tak jsme s kolegou Jakubem Martincem měli volnou ruku. Proto všechny skladby jsou našimi stálicemi, které běžně zpíváme o Vánocích. Dokonce jsme vše přenesli do Hradce a převážná část práce se odehrávala v Městské hudební síni,“ říká sbormistr a dirigent Pavel Horák. Ten využil i hradecké muzikanty z Filharmonie Romana Vránu a Gabrielu Biedermannovou.

Čím se deska liší od ostatních vánočních alb, kterých každý rok vychází hodně?

Je opravdu jiná, vymysleli jsme si, že skladby budou propojeny, aby pauzy nerušily štědrovečerní atmosféru, takže plyne v kuse čtyřiapadesát minut. Propojujeme české koledy s vánočními skladbami z celého světa. Mohli jsme si vybrat i aranžéra, a tak jsme zvolili Roberta Jíšu, což je nový objev na české hudební scéně. Je čerstvým absolventem - jako jediný Čech - Berkley University v oboru filmová muzika. Už jsme s ním dělali dvakrát filmovou hudbu a myslím, že je úžasná. Proto jsme ho požádali o aranže. Měl jednu ohromnou devizu - většinu skladeb neznal, tak ho zavedená klišé neomezovala a udělal to po svém a kouzelně. Navíc na Štědrý den bude Česká televize vysílat film Santini, kde právě zpíváme Robertovy skladby.

Podle čeho jste vybírali hosty?

Chtěli jsme nejlepší muzikanty z vážné a populární hudby propojené chlapeckým zpěvem, který tvoří základ téměř všech dvaceti skladeb. Proto jsme zvolili Pavla Šporcla na housle, šaramantní Kateřinu Englichovou na harfu a mistra varhan Jaroslava Tůmu.

Lucie Bílá je vaší stálou spolupracovnicí, ale jak k vám přistupoval Karel Gott?

Přiznám se, že původně jsme o Karlu Gottovi neuvažovali, měli jsme jiný tip, a to z vážné muziky. Nápad vznikl přímo od pana Gotta, který se od ředitelky Supraphonu dozvěděl o zajímavé desce, a projevil zájem. Skladby, které Gott zpívá, jsou docela náročné, ale v natáčení kupodivu pomohlo Rusko. Natáčel to až po návratu z ruského turné a jeho sebevědomí nazpívat tak náročný part, bylo značně posíleno. Gott je v naší muzice pojem a jsme rádi, že máme na desce oba „slavíky“. Myslím, že je to jejich možná poslední setkání na cédéčku. Měli jsme štěstí.

Prý jste desku stihli natočit za tři dny...

Repertoár je náš kmenový, proto s tak vynikajícími muzikanty byla práce radostí. Druhý den odpoledne jsme ještě zariskovali a dali si pauzu, aby si hosté prohlédli Hradec. S hradeckou inspirací to šlo ještě lépe. S Lucií, Pavlem Šporclem a s Karlem Gottem se jejich party točily u Ondřeje Soukupa. Měli jsme dostatek času, tak to bylo příjemné. Nejlepší mi ale stejně vychází Lucie Bílá, byla ve skvělé formě a známe se jako přátelé. Lucie do toho dala vše, co pěvecky umí, a je to znát.

Jste s deskou spokojeni?

Sebeuspokojení vlastním výtvorem je nebezpečná věc, proto teď, když je hotovo, vím, co bych udělal jinak. Ale to, že vznikla deska, na níž jsou základem kluci z Hradce a okolí ozdobení skvělými muzikanty a osobnostmi, nabízí možnost mít upřímné přání, aby o Vánocích rozdávala lidem radost.

Čekají vás vánoční koncerty i se zmíněnými hosty?

Základ desky si nedávno vybrala Lucie Bílá pro svůj štědrovečerní pořad Bílé vánoce, který prý nebude tentokrát komerční, ale měl by být pohlazením. Tak asi budeme při natáčení v Lanškrouně s těmito muzikanty také spoluúčinkovat. Jinak máme hodně koncertů samostatně po celých Čechách. Přesto nás s Lucií asi před Vánocemi budete hodně vidět v televizi, protože právě včera se dokončil videoklip s Lucií a kluky z Boni pueri. Je to nový hit typu Ave Maria, skladba se jmenuje Vám a obrázky točené na Břevnově ztvárnil režisér F. A. Brabec. Už jsme s ním točili muziku ke Kytici, je to náš fanda.

Máte svou oblíbenou vánoční desku?

Moje nejoblíbenější muzika o Vánocích je ticho, protože žijeme s chlapci vánočními skladbami od Adventu, tak nechci být přejeden. Ale jinak mám rád tradiční Rybovku, Loutnu Českou nebo Bachovo Vánoční oratorium.

Jak se ubránit tomu, aby z vánočního alba nevzešel nablýskaný kýč?

To je opravdu těžké. Doufám, že jsme něco podobného nevyrobili. Snad výkony renomovaných muzikantů, kluků z Boni pueri a nás, co jsme tento netradiční projekt vymysleli, jsou tomu obranou. Všichni k tomu přistupovali s pokorou, a tak věřím, že to z muziky bude cítit.

Petr Mareček - MF DNES (16. 11. 2002)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout