> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri vědí, že Japonci jsou přísní a nic neodpustí

Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri opět zpíval v prestižní tokijské škole, do níž chodili císař Hirohito i Yoko Ono. Turné pokračuje do Jižní Koreje.

HRADEC KRÁLOVÉ Tokijská škola Gakushuin má pověst nejprestižnější v Japonsku. Vznikla v roce 1877 pro aristokratické kruhy, v třídních knihách lze nalézt císaře Hirohita, panujícího císaře Akihito nebo manželku Johna Lennona Yoko Ono.
A dnes třeba vnučku císaře Akihity a císařovny Mičiko, osmiletou princezna Aiku.
I tam - už potřetí - zpíval královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri při nynějším japonském turné. „Japonci velmi střeží soukromí této rodiny a jejich dětí zvlášť a jen výjimečně pronikne nějaká informace či fotografie na veřejnost. Dobří chlapci podali ve škole dobrý výkon,“ říká sbormistr Boni pueri Pavel Horák.

Podpis vedle státníků

Sbor se těší v Tokiu velké vážnosti, důkazem je Horákova soukromá audience před třemi lety u princezny Masako. Podpis Boni pueri a jejího sbormistra se tak ocitl ve školní kronice vedle státníků a světových person už podruhé. Boni pueri přivezli na přání pořadatelů pro japonské publikum i scénické provedení terezínské opery Brundibár. „Téma druhé světové války je zde velmi živé a Japonci si toto období stále připomínají. Jako výraz úcty a pokory věnovali městu Terezín koncertní křídlo. Takzvaný Terezínský klavír se stal symbolem úcty japonských donátorů k lidskému poselství terezínských skladatelů umučených v koncentračním táboře. O tom, že je naše scénické provedení opery Hanse Krásy proodbornou veřejnost ve světě zajímavé, svědčí i fakt, že jsme s ní měli možnost vystoupit na asijském kontinentě již poosmé,“ uvádí Horák.

Japonci mají rádi náš folklor

Dlouho dopředu byly vyprodané koncertní sály v Tokiu, Yokohamě, Kobe, Inami či Fukuoce. „Zpráva ministerstva zahraničních věcí České republiky hovoří o tom, že Japonci mají zájem o české umělce a těší nás, že nás řadí vedle České filharmonie nebo Symfonického orchestru Českého rozhlasu,“ podotýká Horák. Turné předcházely enormní přípravy, neboť jak říká Pavel Horák, Japonci nic neodpustí. Boni pueri si připravili třídílný koncert, na kterém zazní skladby českých a světových mistrů, části oratorních děl a cyklus koled z celého světa.
„Japonské publikum je vzdělané, díla Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka nebo světových mistrů se často hrají a děti se o nich učí ve školách. Japonci jsou k tělesům, která si zvou, velmi přísní, proto musíme být pokaždé skvěle připraveni, vše musí být do detailu vypilované,“ říká Horák a dodává, že v -Japonsku je velmi populární také český folklor.
„To dokládají i reakce diváků, nadšené výkřiky a ohromný aplaus, který vždy tuto část doprovází, což je pro japonské publikum opravdu výjimečné. Folklorní část je však pro letošní turné úplně jiná, zpíváme v ní také písně v úpravách Jaroslava Krčka a baví to nejen diváky, ale i kluky na pódiu, kteří vystupují s netradiční choreografií,“ dodává Pavel Horák. Turné sboru, který se podílel i na multiplatinovém albu Bílé Vánoce Lucie Bílé, pokračuje koncerty v Jižní Koreji. Už podruhé v historii budou zpěváci trávit Štědrý den mimo domov.

Petr Mareček - MF DNES (14. 12. 2010)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout