> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Vatikán uslyší Dvořáka

Kdo hodí minci do Fontány di Trevi, do roka a do dne se do Říma vrátí. Báchorka pro turisty? Chlapeckému sboru Boni pueri se to splnilo, čtyřicet zpěváků odlétá v pondělí.

HRADEC KRÁLOVÉ Loni sbor, jehož renomé sahá od USA po Tokio, zpíval pro církevní hodnostáře ve slavném Pantheonu, a to k výročí 1400 let od jeho vysvěcení a keDni Evropy. Nynějším důvodem je 20. výročí obnovených diplomatických vztahů Česka a Slovenska se Svatým stolcem. Koncert v režii obou velvyslanectví bude ve středu, záštitu dala Papežská rada pro kulturu.

„Nebývá zvykem, aby na takto významné koncerty byli po roce zváni stejní umělci. Bereme to tedy jako velkou poctu, že nás velvyslanec Pavel Vošalík v tak krátkém čase pozval do Vatikánu znovu," uvádí sbormistr Jakub Martinec, který stejně jako loni bude Boni pueri v Římě řídit. Druhé pozvání s sebou ale přineslo náročnější repertoár.

„Na koncert se připravujeme už několik měsíců. Do Říma totiž na přání velvyslanectví přivezeme zcela nový program, složený jen z Dvořákových skladeb. Ty navíc vzhledem k místu koncertu musí být výhradně duchovního charakteru," dodává Martinec. Koncert se totiž koná v hlavní římské bazilice Santa Maria Maggiore, která patří k nejkrásnějším kostelům „věčného města". Dobří chlapci zazpívají úryvky z Lužanské mše D dur, Biblické písně v citlivé sborové úpravě varhaníka a skladatele Jiřího Strejce a další duchovní skladby ve světě nejhranějšího českého autora.

„Osobně se na koncert velmi těším. Během dvou měsíců, co se už na toto vystoupení intenzivně připravujeme, doslova pronikáme do Dvořákova díla a objevujeme skladby, které v podání chlapeckého sboru ještě nikdy nezazněly. Pro úvod jsme také nastudovali vatikánskou hymnu, kterou složil jako Papežský pochod v roce 1896 Charles Gounod," doplňuje sbormistr.

Slavnostní večer také připomene 60 let od Akce K, násilné likvidace mužských řeholních řádů komunistickou státní bezpečností v bývalém Československu.

A jak je to s onou fontánou, kterou ve filmu Sladký život proslavil polibek Marcella Mastroianniho a Anity Ekbergové? „Existuje pořekadlo, že když hodíte do Fontány di Trevi minci, do roka a do dne se do Říma vrátíte. Loni jsme se tomu smáli, ale i přesto jsme každý tu jednu minci přes rameno do vody hodili a tajně doufali, že nejsme v Římě naposledy. O to víc nás potěšilo, když se nám v únoru ozval velvyslanec s dalším pozváním," dodává Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (24. 4. 2010)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout